Bakir Izetbegović, predsjednik SDA
PLAN O VELIKOJ SRBIJI ŽIVI 150 GODINA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 05. Dec 2021. 22:12:03


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u emisiji ‘Sasvim iskreno’ je kazao kako su pregovori bili naporni.

Govoreći o pritiscima koje doživljava tokom pregovora oko izmjene Izbornog zakona Bakir Izetbegović je objasnio kako razmišljaju stranci koji upravljaju spomenutim pregovorima.

“Koliko sam ja shvatio njih, oni koji su im davali instrukcije kada su krenuli iz State Departmenta i Evropske Komisije, iz daljine slika je otprilike ova: U čemu je problem? Zašto ti Bošnjaci i Hrvati nisu zajedno? Kad su mogli usred rata napraviti Washingtonski sporazum i suprotstavit se agresiji, zašto ne mogu sada? Onda ide pojednostavljeni odgovori: Bošnjaci biraju i sebi i Hrvatima člana Predsjedništva BiH. Je li to moguće? Jeste! Je li to govore brojevi? Jeste! Idite ubijedite SDA da to ne radi, da puste Hrvatima da izaberu koga god hoće, to je sad glavni problem ostalo je sve manje bitno, fokusirajte se na to i onda je išao pritisak upravo takav.

Naravno, u samoj Evropi ima desničara koje uticajni HDZ može da izvitopere sliku na način da Bošnjaci rade ovaku stvar, da manipuliraju sa Srebrenicom da koriste tu priču, da pričaju kako su izginuli u ratu a sad ih ima najviše u BiH. Poslije svega i to liježe na neke uši islamofoba. Vrlo lako je takve stvari prodati Evropi. Tako da mislim da jeste bila prisutna jedna dimenzija pristrasnog odnosa: ‘Prisilimo Bošnjake da ne pokušavaju dominirati, neka puste Hrvatima da izaberu svoga pa će se stvari smiriti’, mislim da je to bio takav pristup.”

Govoreći o pritiscima priznaje da ih je imao, ali da to nisu uspjeli nikako sprovesti u djelo s obzirom na njegovo iskustvo u politici.“Jeste, ali nisu to pritisci u smislu nekih prijetnji. Otprilike njihov pristup je: ‘Hajde da ovo riješimo, ovo je sad važno riješiti.’ Kad ja kažem: ‘A ove blokade što radi HDZ, koje trpimo već godinama?’. Oni kažu: ‘Sve je to važno gospodine Izetbegoviću, poslije ćemo se fokusirati na to.’ Onda ja odgovorim: ‘Znate, nisam ja dijete. Šezdeset i pet mi je godina, trideset godina sam u politici, nemojte sad samnom tako rješavatim rješavat ćemo obadvije stvari paralelno i na kraju da se krene u tom smjeru.’ Jučer ili prekjučer (op.a. četvrtak ili petak) imali smo razgovor gdje sam ja insistirao da uđu ljevičarske i građanske stranke, dakle sve one koje imaju ruku u Državnom parlamentu i da se krene u priču o Federaciji BiH, o deblokadama, o tome šta se radi u Domu naroda jer tamo HDZ kao sa švedskog stola bira. Sedam godina stoje neke strategije, Zakon o šumama stoji godinama, vrlo bitne stvari. Predstavnički dom dođe samo kao pripremno tijelo, a onda manjina u Parlamentu FBiH kaže: ‘Ovo hoću, ovo neću, ovo ima da stoji..’. Dakle, mi to moramo riješiti, ako ćemo išta rješavati. Ili će biti oboje riješeno, ili neće ništa biti riješeno.”