26 GODINA OD POTPISIVANJA DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Autor: B.net
Objavljeno: 14. Dec 2021. 13:12:42
(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Nakon višesedmičnih teških pregovora u Sjedinjenim Američkim Državama, u Vojnoj bazi u Daytonu, 21. novembra 1995., zvanično je zaustavljena vošedržavna agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, da bi u Parizu u palači Élysée, 14. decembra iste godine, bio potpisan Daytonski mirovni sporazum.

U knjizi "Sjećanja", predsjednik Alija Izetbegović je napisao:

"Atmosfera je bila svečana, a ja sam osjećao želju da budem sam. Nakon potpisivanja, održani su govori. Ja sam rekao:

Daytonski mir (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


- "Došli smo ovdje da potpišemo Ugovor o miru u Bosni i Hercegovini koji smo parafirali u Daytonu prije nešto više od dvadeset dana. Naš narod i naš parlament prihvatili su taj ugovor. Učinili su to bez oduševljenja, poput čovjeka koji ispija koristan, ali gorak lijek. Ipak želim vas uvjeriti u našu odlučnost da potpisani ugovor i sve njegove dijelove dosljedno i pošteno provedemo.
Naš cilj bio je i ostao cjelovita i demokratska Bosna. Odredbe Ugovora to garantiraju, ali hoće li te odredbe postati život ili će ostati mrtvo slovo na papiru, to od ovog trenutka dobrim dijelom zavisi od nas, od toga šta mi hoćemo i šta možemo. Borba za te ciljeve nije izgubljena, ali nije ni dobijena. Ona se nastavlja drugim, miroljubivim sredstvima, ne silom oružja kojeg smo bili lišeni, nego snagom ideja i duha. Vjerovali smo i tvrdili da je naš model više nacionalne zajednice i otvorenog društva nadmoćan i da ne može izgubiti. Došlo je vrijeme da to sebi i drugima dokažemo", - napisao je predsjednik Izetbegović.