ŠABANOVIĆ: I JA ČUJEM DA SE PO ROMANIJI DIJELI ORUŽJE
Autor: B.net
Objavljeno: 16. Dec 2021. 20:12:48
"I ja čujem da se po Romaniji dijeli oružje, pa jedan Srbin je u Janji prošle godine izvadio top iz garaže i raznio sve svinje u svinjcu"


Gledao sam na youtube-u taj snimak sa skupa Ravnogorskog pokreta na kojem su oni pjevali pjesme uz gusle: Evo četnika sa srpskih planina, bit će opet krvava Drina"! Oni žele dakle da nastave gdje su stali 1945. godine. O zločinima iz tog perioda se nije govorilo sve do devedesetih godina, kada smo opet vidjeli krvavu Drinu, tijela djece, žena, Bošnjaka...


Pripadnici Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni su optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ih je optužbe da su se okupili u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Sladojević je oslobođen da se kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksić je, prema presudi oslobođen optužbe da se, nakon što mu je na lokalitetu “Draževina” raport predao Sladojević, prisutnima obraćao riječima “Braćo ravnogorci, braćo četnici”, pri čemu su pristuni koristili terminologiju koja izaziva strah, dok se sa razglasa puštala pjesma “Sprem'te se, sprem'te, četnici”.

Komentar na ovu presudu imao je Adel Šabanović, koji je kao dječak u Srebrenici izgubio 22 člana šire i uže porodice.

"Gledao sam na youtube-u taj snimak sa skupa Ravnogorskog pokreta na kojem su oni pjevali pjesme uz gusle: Evo četnika sa srpskih planina, bit će opet krvava Drina"! Oni žele dakle da nastave gdje su stali 1945. godine. O zločinima iz tog perioda se nije govorilo sve do devedesetih godina, kada smo opet vidjeli krvavu Drinu, tijela djece, žena, Bošnjaka... I danas hodaju zločinci koji su činili zločine po Vlasenici i Bratuncu. Spomenut ću načelnika Miću Kraljevića, Zorana Kovačevića u Bratuncu i mnogih drugih koji su činili zločine. Ovakvim odlukama, sve žrtve ponovo se ubijaju i nama se stavlja so na ranu", priča Šabanović za source.ba.

Šabanović je bio prisutan na protestima predstavnika udruženja Porodica poginulih i nestalih entiteta RS pred Sudom Bosne i Hercegovine protekle sedmice. Kaže došao je, jer nije mogo trpiti nepravdu.

"Prisutni su bili neki koji su ranije slikani sa šajkačama i kokardama, bilo je vojnika VRS-a, među kojima je bio Dušan Šehovac, koji treba u javnosti da kaže šta je sa komšijama Bošnjacima sa Ilidže iz 1992. godine. Umjesto toga on sjedi i ispija kafe po Baščaršiji i negira ubijene žrtve Sarajeva, ubijenu djecu", govori Šabanović.

Naš sagovrnik se osvrnuo i na status Emira Suljagića, o navodnim glasinama o naoružavanju na području Istočne Bosne.

"Navest ću samo jedan primjer iz 2020. godine koji se dogodio u Janji, gdje je jedan Srbin u garaži držao top, a njegove su komšije znale za to. Jednog dana vozio je svinje autom na pijacu kako bi ih prodao. Pošto ih nije uspio prodati iz nekog hira i ljutnje izvukao je top iz garaže i direktno pucao u svinjac i raznio sve svinje topom. Znači, 28 godina nakon rata njemu je top stajao u garaži. Mnogi od njih i danas imaju oružje koje samo dopunjuju. Kao preživjela žrtva rata, nadam se da neće biti rata, ali trebamo biti oprezni. Nama pamet proradi samo u logoru i sa povezom na rukama i očima nad grobnicom. I mene su mnogi pitali hoće li biti rata i ja sam čuo da se po Romaniji dijeli oružje, nije to samo Suljagić čuo, a to što smo mi naivni to je druga stvar", zaljučio je za kraj razgovora Adel Šabanović, objavio je portal source.ba.