SPP JE PROTIV PRIJEDLOGA DA 13. NOVEMBAR - DAN ROĐENJA NJEGOŠA BUDE DRŽAVNI PRAZNIK U CRNOJ GORI
Autor: B.net
Objavljeno: 19. Dec 2021. 17:12:08


Zabrinuti smo nimalo slučajnim susretom ili konačnim zatvaranjem kruga dva kraka koji su krenuli iz jedne tačke, Demokrata i Demokratske partije socijalista, na pitanju predlaganja 13.novembra, dana rođenja pjesnika i mitropolita Njegoša, kao državnog praznika.

Ljubav i poštovanje prema jednom književniku - epskom pjesniku i svještenom licu je pitanje ljubavi i poštovanja čitalaca epskog književnog žanra, jednog naroda ili vjernika jednog vjerskog kruga prema pomenutoj istorijskoj ličnosti.

- Svako nametanje tog i takvog datuma za državni praznik multikulturalnoj zajednici u kojoj svi ne dijele isti vrijednosni stav prema toj istorijskoj ličnosti, loša je preporuka za razvoj građanskog društva.

- Ostrašćeno čitanje Njegoša ali i politikanstvo sakriveno iza njegovog imena pa i zlonamjernost danas je jasno prezentovana u nastupima Marka Milačića pokušavajući interpretirati u današnjem vremenu stavove koji svakako civilizacijski pripadaju vremenu u kojem su pisani.

- Poslanik Milačić je apsolutno ogolio nacionalističku i političku zloupotrebu Njegoša kao i namjeru i napor da to preraste u praksu većine u Crnoj Gori što bi svakako bilo pogubno za multietničku, građansku i evropsku Crnu Goru.

- Crnoj Gori treba unutrašnje pomirenje, i zbog toga nam trebaju neki novi vijenci, pod kojima će se svi njeni narodi i građani osjećati sigurnim.

Dan ekologije bi mogao postati taj novi vijenac koji prvoj ekološkoj državi treba kao simbol čišćenja od tehnoloških otpadi, ali i čišćenja od starih navika gdje je vijenac nad Crnom Gorom samo onaj vrijednosni krug pod kojim živi jedan narod i jedna vjera. Crna Gora nije i ne smije postati simbolom takvog vijenca, jer se protežiranjem projekta države jednog naroda i jedne vjere u našim okolnostima urušava početni konsenzus postojanosti Crne Gore, - piše u saopćenju SPP u CG.