U Vogošći održan svečani koncert Kulturno umjetničkog društva “Vogošća” u povodu njegove 73. godišnjice postojanja i rada
APLAUZI DOMAĆE PUBLIKE POSEBNO SU NAM DRAGI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 04. Jan 2022. 20:01:28


Prigodnim, svečanim koncertom, koji se u Kino sali Upravne zgrade Javne ustanove KSC Vogošća “Jasmin Isanović Žuti”, održao u srijedu, 29. decembra ove godine, Kulturno umjetničko društvo “Vogošća” obilježilo je 73. godišnjicu svog postojanja i rada. Po riječime Elme Korjenić, predsjednice ovog agilnog ansambla, radi se o njihovom, godišnjem, koncertu na kojem domaćoj publici predstavljaju ono šta su radili u vremenu iza.- Kulturno umjetničko društvo “Vogošća” ima dugogodišnju tradiciju vezanu za očuvanje kulturne baštine naše zemlje Bosne i Hercegovine, kaže Elma Korjenić. Započelo je to 1948. godine kao ansambl zaposelenih u nekoliko tvornica iz Vogošće. U godinama iza, prolazilo je uspone i padove. Međutim, uprkos brojnim izazovima ostalo je i opstalo kao revnosni čuvar tradicionalne muzičke i plesne tradicije. Naš raznoliki repertoar nagrađivan je i dobro prihvaćen na brojnim međunarodnim događajima, uključujući nastupe u Austriji, Belgiji, Švedskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Turskoj i SAD-u. Danas naše Kulturno umjetničko društvo ima više od 150 članova, a osim folklornog imamo i druge ansamble kao što su hor, narodni orkestar, pozorišna grupa… Na našim nastupima, pored pjesme i plesa prikazivali smo segmente narodnih običaja, muzičko-scenske predstave namjenskog karaktera i niz drugih interesantnih folklornih i muzičkih programa. Na ovom, svečanom, koncertu predstavili smo publici sve ljepote bosanskohercegovačke folklorne tradicije i pokazali kako je, uistinu, čuvamo od zaborava. Posebno su nam dragi ovakvi koncerti pred domaćom publikom, pred članovima naših porodica, prijateljima i poznanicima. Njihovi aplauzi su nam posebno dragi.


Brojni građani, prijatelji bosanskhercegovačke folklorne tradicije, nekadašnji i sadašnji članovi ovog ansambla, svojim prisustvom uveličali su ovaj vrijedni jubilej te evocirali uspomene na svijetle tradicije vogošćanskog kulturno umjetničkog stvaralaštva, stvaralaštva kojeg su članovi ovog ansambla, pored naše zemlje, promovisali širom Svijeta. Pored “A” folklorne sekcije, aplauze prisutne publike izmamili su i najmlađi članovi ovog ansambla te Amila Grbo, Halida Zeničanin, Zulfo Bota… koji su izveli neke od naših, najljepših, tradicionalnih pjesmi sevdalinki.