KOSOVO: U PRIZRENU ODRŽAN MARŠ PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 16. Jan 2022. 13:01:51
Foto: Eren Beksaç - AA


Sa marša održanog u gradu Prizrenu upućen je poziv na očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i nekonfliktne situacije među narodima, javlja Anadolu Agenci (AA).

Oko stotinu ljudi koji su učestvovali u maršu u organizaciji bošnjačke partije Inicijativa NAŠA pored zastava Bosne i Hercegovine, nosili su i transparente sa natpisima: “Kosovo stoji uz Bosnu i Hercegovinu“, “Čuvajte mir i toleranciju“ i “Sve dok je Bošnjaka, biće i Bosne“.

U saopćenju za javnost koje su organizatori pročitali na kraju marša, istaknuto je da su pozivi na podjelu Bosne i Hercegovine neprihvatljivi.

Rečeno je da je marš organizovan za sve one koji žive u Bosni i Hercegovini i koji doprinose miru, bez obzira na vjeru i naciju.

“U ime multietničkog i multikulturalnog grada Prizrena, i zaista u ime svih Bošnjaka, Albanaca, Turaka, Roma i drugih građana Prizrena, želimo da jasno stavimo do znanja da stojimo uz Bosnu i Hercegovinu i da nikada nećemo prihvatiti. redizajn granica. Prošla su vremena kada se Bošnjacima sve moglo nametnuti. Mi smo za suživot, razumijevanje i međusobno poštovanje i spremni smo da sarađujemo sa svakim ko nas poštuje i vidi kao ravnopravne“, navodi se u saopćenju.

Marš, koji je trajao oko sat vremena, završen je bez incidenata.