MEHMEDOVIĆ: VUČIĆ, MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ TRAŽE ISTO ŠTO I MILOŠEVIĆ I TUĐMAN
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. Jan 2022. 13:01:37


Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović na FB profilu je napisao, da i Milošević i Tuđman bi danas u pregovorima tražili isto što i sadašnja Srbija sa Vučićem i Hrvatska na čelu sa Milanovićem i Plenkovićem.

Dalje u istom postu Mehmedović piše.
- Pozivam Escobara i Peacha da Beogradu i Zagrebu saopšte koja njihova uloga, obzirom na presude međunarodnih sudova, može biti u pregovorima u BiH.
Zagreb i Beograd su po tim presudama agresori s ciljem podjele Bosne i Hercegovine.
Zar nije agresorima dovoljno ugođeno u Daytonu, kada se još nije znalo za ove presude?
Prijeko potrebno redefinisati ulogu Srbije i Hrvatske u vezi s pregovorima koji se vode u BiH.
Nakon posjete Grlić-Radman Moskvi i Lavrovu gdje se razgovaralo o BiH, stvari su otišle predaleko do te mjere da jedna članica NATO i EU sa Moskvom dogovora položaj BiH u bipolarnom svijetu. Tö može značiti samo jedno - degradaciju diplomatskog ugleda SAD i Britanije i otupljivanje EU oštrice.
Da li su Beograd i Zagreb na istim pozicijama tamo gdje su bili ’90-tih? Jesu! Lako dokazivo. Ni Zagreb ni Beograd nisu odstupili ni za milimetar od svojih stavova oko BiH iz devedesetih.
Ista meta, isto odstojanje.
Koja je uloga Zagreba i Beograda u pregovorima u BiH nakon što su međunarodni sudovi utvrdili UZP i agresorsku ulogu te etničko čišćenje i cilj podjele BiH?
Da li te presude moraju imati uticaj na položaj Zagreba i Beograda u BiH i u pregovorima u BiH?
Čemu služi ispunjenje zahtjeva Beograada i Zagreba ako ne nerealiziranim ratnim ciljevima Zagreba i Beograda.
Da li prihvatamo da se u pregovore u BiH miješaju i na njih utiču oni koji nisu dovrršili realizaciju svojih ratnih planova u BiH?
Hrvatska je etnički očistila Krajinu od Srba preselivši ih najvećim dijelom u BiH i zato RS nužna Hrvatskoj i zato Milanović daje izjave kakve daje i Grlić Radman ide kod Lavrova. Zato je Dodik Milanovićev partner.
Vrijeme je da tražimo da se sadašnji pregovori vode sa pozicija koji će podrazumijevati implementiranje presuda međunarodnih sudova. U suprotnom, imamo presude koje su bacanje prašine u oči.
Beograd i Zagreb su, zahvaljujući isključivo greškama međunarodnih predstavnika, potpuno arogantno zaboravili svoju ulogu u ogromnoj ratnoj šteti koju su nanijeli BiH.
Po presudama Međunarodnog suda o ciljevima Zagreba i Beograda u BiH – može se vrlo validno utvrditi ogromna ratna šteta i tražiti odšteta.
Ovi pregovori bi morali dobiti sasvim novi pravac. Jer, onda ovo nisu pregovori. Već ugađanje razmaženim agresorima koji nisu dovršili započeto.
Domaći pregovarači bi morali nastupiti jedinstveno, i sa utvrđenim principima. Sada bi nastavak značio ogromnu prednost za one koji su izvršili ili potpomagali agresiju na Bosnu, zaključio je Mehmedović.