Podnijeta krivična prijava
ZEKOVIĆ: DRŽAVA MOŽE I TREBA SPRIJEČITI UVRIJEDLJIV I DISKRIMINATORNI GOVOR
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. Jan 2022. 01:01:04
Aleksandar Saša Zeković: Podnio sam prijavu protiv NN počionica koji su ispred zgrade Radio i Televizije Crne Gore prilikom ulaska u istu od strane potpredsjednika Vlade Crne Gore dr. Dritana Abazovića, skandirali “Šiptaru” što je u demokratskom društvu i kod vladavine prava, na temelju domaće i međunarodne sudske prakse, pogrdan i uvrjedljiv govor koji manifestuje ogromnu netrpeljivosti prema Albancima u Crnoj Gori.


Uprava policije na temelju snimaka koje su objavili različiti mediji uspješno može identifikovati i procesuirati osobe koje su ispred zgrade Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) iskazali netrpeljivost i vrijeđali Albance u Crnoj Gori.

Kako javnosti nije poznato da ovim povodom službeno postupaju nadležni državni organi, podnio sam prijavu protiv NN počionica koji su ispred zgrade Radio i Televizije Crne Gore prilikom ulaska u istu od strane potpredsjednika Vlade Crne Gore dr. Dritana Abazovića, skandirali “Šiptaru” što je u demokratskom društvu i kod vladavine prava, na temelju domaće i međunarodne sudske prakse, pogrdan i uvrjedljiv govor koji manifestuje ogromnu netrpeljivosti prema Albancima u Crnoj Gori.

Protesti koji se organizuju posljednjih dana pokazuju da su nacionalističkim krugovima u Crnoj Gori jedino prihvatljivi podobni i poslušni Albanci. To snažno podsjeća na period Miloševića. Početna prihvaćenost Albanaca u programu “Srpski svet” bila je prividna i privremena. Trajala je samo onoliko koliko je bilo potrebno obrazovati novu vlast u Crnoj Gori i kriminalizovati svako zalaganje za ravnopravnost i prava etničkih Crnogoraca.

Korišćenje ovog naziva treba da se jednako sankcioniše na Cetinju, u Podgorici ispred RTCG, Nikšiću, Herceg Novom, Mojkovcu ili Pljevljima. Kroz brzu reakciju Uprave policije i efikasno procesuiranje i snažnu osudu javnosti učinićemo da napokon u našem društvu prestane upotreba tog pežorativnog, uvrijedljivog i diskriminatornog naziva za albanski narod, naglasio je za medije Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj”.