Međunarodni dan sjećanja na Holokaust
DŽAFEROVIĆ U POVODU DANA HOLOKAUSTA: NIKADA NE SMIJEMO ZABORAVITI ZASTRAŠUJUĆU INDUSTRIJU SMRTI KOJU JE ORGANIZOVAO NACISTIČKI REŽIM
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. Jan 2022. 15:01:21
Poruka člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust:

Danas je Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, koji se obilježava u znak sjećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen logor Auschwitz.

Nikada ne smijemo zaboraviti zastrašujuću industriju smrti koju je organizovao nacistički režim vođen svojim mračnim idejama o rasnoj superiornosti, krvi i tlu. Imena zločinaca i njihova zlodjela trebaju ostati u pamćenju samo zato da nikada više ne bude dopušteno širenje njihovih ideja.

Niko nema pravo da glorifikuje zločince, niti da poriče istinu o zločinima, jer revizionizam je govor mržnje, a ne sloboda govora.

Glas preživjelih žrtava još uvijek nas opominje šta se događa kada se mračna sjena zla nadvije nad čovječanstvom. Sjećanje na ubijenih šest miliona Jevreja strašna je opomena čovječanstvu i podsjetnik šta se događa kada svijet uzmiče i popušta pred režimima koji su, radi svojih političkih ciljeva, spremni vršiti genocid i istrebljenje.

Sjećanje na žrtve Holokausta obavezuje nas na borbu protiv antisemitizma i borbu za odbranu civilizacijskih vrijednosti, koje počivaju na fundamentalnom poštovanju ljudskog života i dostojanstva, te slobode i jednakosti svih ljudi.

Pridružujem se kampanji #WeRemember koju je inicirao Svjetski jevrejski kongres u svrhu očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta.