Video koji svjedoči
SRPSKE LAŽI O SRPSKOM SVATU KAO RAZLOGU ZA AGRESIJU NA BOSNU I HERCEGOVINU
Autor: Avdo Huseinović
Objavljeno: 20. Feb 2022. 23:02:11
Svi zločini u Bosni su počeli na području sjeverno-istočne Bosne. Sva ubistva su izvršena prije ubistva srpskog svata kojeg svojom propagandom pokušavaju prikazati za okidač svega onoga što će nam se dešavati od proljeća 1992. do kraja 1995. a to je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima.

Ubistvo bošnjačkih mladića iz Bratunca u Kajićima (Kravica), 03.septembra 1991. bio je oružani početak agresije na Bosnu. Nepuna tri mjeseca kasnije, JNA je izvršila otmicu i ubistvo 29.novembra 1991, mr. Abdulaha Kovačevića iz Vražića kod Čelića, a onda su srpske snage izvršile ubistvo taksiste Muhameda Mešanovića iz Živinica 19.januara 1992.

Sve ovo je bila je srpska uvertira za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Nikada niko nije odgovarao za ove zločine, iako se znaju naredbodavci i izvršioci.

I pored toga, velikosrpska propaganda decenijama lansira priču o ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, u vrijeme održavanja Referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine, kao povod da Srbi krenu u rat, da je taj slučaj bio povod „spontanim barikadama“, da bez tog slučaja bi se sačuvao mir.

Iako je poznato da je JNA već nekoliko mjeseci ranije već bila uspostavila opsadu Sarajeva. Osuđeni ratni zločinac Jovan Joja Tintor, jedan od savjetnika Radovana Karadžića, još 1994. je otkrio da je Srpska demokratska stranka BiH često koristila blef sa srpskim svatovima kroz Baščaršiju, kako bi oružje sa Romanije provlačili kroz grad i naoružavali srpsko stanovništvo. Ovaj video je doprinos rušenju tih lažnih učestalih srpskih podvala i hronološki prikaz srpskih zločina nad Bošnjacima još od jeseni 1991.