ZD PiG za BiH
NAUKOM DO ISTINE, DOKAZAT ĆEMO DA SE RADI O GENOCIDU U PLAVU I GUSINJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 05. Mar 2022. 15:03:49
Na dan, 5. marta 1913. godine u Plavu i Gusinju desio se genocid nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja. Razlog za genocid bio je samo što su muslimani, Bošnjaci i Albanci, Plava i Gusinja. Takvo zvjerstvo rijetko gdje u svijetu da je napravljeno. Pored ubijanja i klanja, izršeno je i nasilno masovno pokrštavanje, sa namjerom da se zatre muslimnska vjera u tom kraju.

Crnogorska vlast je priznala i priznaje da se u Plavu i Gusinju 1913. godine desio veliki zlocin ali ne i genocid. U organizaciji ZD PiG za BiH i ostalih udruženja građana porijeklom iz Plava i Gusinja u svujetu, a posebno angažovanjem Islamske zajednice & Kulturnog centra u New Yorku i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, u toku je izrada studije, kojom će NAUKOM DO ISTINE, dokazati da se radi o GENOCIDU.

ZDPiG za BiH u ovoj godini u Sarajevu, najvjerovatnije iza Ramazana i Bajrama, predstavati će prvi dio studije, velikog projekta historije Plava i Gusinja, piše u saopćenju koje je potpisao Salih Šabović, predsjednik ZDPiG za BiH.