KOMŠIĆ PROZREO ČOVIĆA: IĆI ĆE NA BOJKOT IZBORA, ALI IH NE SMIJE BLOKIRATI!
Autor: Hayat
Objavljeno: 20. Mar 2022. 15:03:46
Nakon što je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović izjavio da nakon okončanih pregovora o Izbornom zakonu BiH apsolutno nema uslova da se organiziraju izbori, obistinile su se ranije najave bojkota izbornog procesa od strane HDZ-a.

Tako je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, u jednoj od ranijih izjava upozorio da će Čović ići sa namjerom blokiranja, odnosno bojkota izbora.

Dragan Čović će nastojati da blokira izbore, ja mislim da neće moći, pa će nastojati da bojkotuje izbore. bojkot izbora je normalna stvar u demokratskim sistemima. Pa neka bojkotuju, ok. I to je sredstvo političke borbe. Ne možemo mi utjecati na politiku niti promišljanje ni Čovića ni HDZ-a ni HNS-a. Ako hoće da bojkotuju izbore, to je njihovo pravo. Ali blokirati ih ne smiju. To je već protudržavna djelatnost, – kazao je Komšić.

Osim toga, treba naglasiti kako je na današnjoj press konferenciji povodom neuspjelih pregovora Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, ključni akcenat je stavila na to da izbori moraju biti održani u oktobru bez obzira na nepostojanje dogovora oko izmjena Izbornog zakona.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy jasno naglasio da izbori trebaju biti održani u oktobru.

To je zakon ove zemlje. Ukoliko bilo koja stranka želi bojkotirati izbore ja ću reći da to nije pametno. To je suprotno interesima građana i bilo koje stranke, – dodao je Murphy.