U BARU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE "TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA"
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 28. Mar 2022. 14:03:17
U Islamskom kulturnom centru u Baru, u Crnoj Gori, u subotu je organizovana promocija knjige "Trinaest mladomuslimanskih šehida", autora Ismeta Kasumagića, prenosi Anadolu Agency (AA).

Promotori knjige su bili prof. dr. Šukrija Bakšić i prof. Amila Fočo Kasumagić, a moderator na promocijibio je Jasmin Imamović.

Saradnja udruženja "Mladi muslimani" i Asocijacije "Mostovi Prijateljstva BiH" se nastavila i kroz organizaciju ove promocije knjige u Crnoj Gori.

Domaćini u Baru bili su Muhudin Melaimi, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Crnoj Gori i glavni imam IZ Bar, i Nedžib Ibrišimović, predsjednik Medžlisa IZ Bar. Na promociji knjige su bili i Suljo Mustafić, predsjednik političkog Savjeta Bošnjačke stranke, i potpredsjednik Skupštine Crne gore u mandatu 2012-2016, dr. Nedžad Drešević, član Glavnog odbora Bošnjačke stranke, dugogodišnji potpredsjednik BS-a i član državnog parlamenta Crne gore u mandatu 2016-2020, Vahid Dizdarević, predsjednik Medžlisa IZ Tuzi, i Mehdi Šabanadžović, istaknuti društveni radnik iz Podgorice.

U prostoru prelijepog Islamskog kulturnog centra u Baru, koji je jedan od najljepših na Balkanu, promovisali smo knjigu o trinaest šehida-mladomuslimana koji su ubijeni od strane komunističkog režima u periodu 1945-1949.


Na početku promocije emitiran je dokumentarni film autorke Rabije Arifović (novinarka RTV BIR), koji govori o liku i djelu autora knjige prof. dr. Ismeta Kasumagića.

"Na promociji knjige posebno smo govorili o mladomuslimanskom šehidu iz knjige, a to je rahmetli Esad Karađozović koji je porijeklom iz Bara. Njegov djed je bio čuveni muftija crnogorskih muslimana Murteza Karađuzović, dok je njegov otac Adem Karađuzović bio jedan od najvećih bošnjačkih intelektualaca toga perioda, koji je između ostalog radio i na prevođenju Rumijeve 'Mesnevije'. Esad Karađozović je rođen 28. novembra 1918. godine u Sarajevu. U svim prilikama borio se za duhovno osvješćenje muslimana sa ovih prostora. Svojim ponašanjem i izgledom postao je poznat i svojim ideološkim protivnicima. Vrlo obrazovan i elokventan, argumentirano je pobijao njihova ubjeđenja te je nerijetko dobijao od njih prijetnje u stilu: 'Kad mi dođemo na vlast, mi ćemo tebe na komadiće!'. Stoga je po završetku rata i dolasku komunista na vlast pokušao otići u inostranstvo. Međutim, nije u tome uspio, jer su ga, nažalost, bez suđenja i presude ubili. Danas jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime", saopćeno je iz Asocijacije "Mostovi prijateljstva BiH".