Bosna i Hercegovina se nalazi na ključnoj tački u svojoj historiji i koja je u prilici da se približi EU
SCHMIDT NAMETNUO ODLUKU O FINANSIRANJU OPĆIH IZBORA: CIK ĆE PRIMITI 12,52 MILIONA KM
Autor: NAP
Objavljeno: 07. Jun 2022. 14:06:00
Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji osigurava 12,52 miliona KM za provođenje Općih izbora 2. oktobra.

Odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici. Danas počinje i dvodnevno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira.

„Primio sam k znanju odluku koju je jučer s velikim zakašnjenjem donijelo VM i koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon što sam je provjerio zaključio sam je da ona jeste dobra ali nije dovoljno dobra. Nakon što sam jutros prikupio detaljne informacije na sastanku sa Ministarstvom finansija, CIK-om, sasvim mi je jasno da planirama sredstva nisu dovoljna ni provediva. Budući da finansiranje izbora koji su predviđeni 2. oktobra nije još uvijek obezbijeđeno potrebno je hitno osigurati sredstva.

Ovom odlukom nalažem sljedeće:

- CIK će primiti 12,52 miliona KM koliko je inicijalno određeno za alokaciju. Ovim se ne isključuju dalja izdvajanja koja bi mogla biti neophodna za izbore. Ova odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici OHR-a.

Mojom odlukom se pravosnažno mijenja odluka VM i dodjeljuje puni iznos 12.52 miliona KM CIK-u kao i osiguravaju trajna i sistemska rješenja za trajno finansiranje i privremeno finansiranje kada budžet ne bude usvojen u budućnosti", kazao je Schmidt.

Dodao je da nije zadovoljan što je morao donijeti ovu odluku.

"I pri tome uzimam u obzir opredjeljenost puno ljudi da se uistinu provedu ovi izbori. To nije dobro jer to pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati finansiranje izbora.

Ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona. Znam da se na tome puno radi. Hitno apelujem na sve da dođu do razumijevanju da su izbori temeljno pravo građana da izađu i glasaju i iskažu svoj stav", kazao je Schmidt.

Podsjetio je da su se odgovornima već ranije obraćali i pisali 20. januara, isti apel smo ponovili 5. aprila ali nismo dobili dostatan odgovor.

"BiH se nalazi na ključnoj tački u svojoj historiji i koja je u prilici da se približi EU. Zemlja koja to želi trebala bi biti u stanju da sama organizuje izbore. To se mora uraditi. Uvjeren sam da pripreme izbora mogu krenuti neometano i brzo", zaključio je Schmidt.