KOMŠIĆ: POZDRAVLJAM ODLUKU SCHMIDTA, IZBORI PRILIKA DA SE RIJEŠIMO HDZ-OVIH BLOKADA
Autor: NAP
Objavljeno: 07. Jun 2022. 19:06:26
Pozdravljam odluku visokog predstavnika o finansiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

"Ova odluka u konačnici predstavlja pobjedu bosanskog političkog faktora odnosno zdravih političkih opcija koje su sa međunarodnim partnerima igrale konstruktivnu ulogu tokom duge političke borbe za održavanje izbora koje je HDZ nastojao blokirati.

Važno je što se nije pristalo na političke ucjene gdje se blokadom izbornog procesa nastojalo izdejstvovati antievropsko rješenje na štetu građana Bosne i Hercegovine.

Održavanje oktobarskih izbora prilika je da državni politički faktor demokratskim i legalnim putem nadjača politike ucjena i blokada, kako u budućnosti ne bi imali slične probleme", kazao je Komšić.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji osigurava 12,52 miliona KM za provođenje Općih izbora 2. oktobra.

Odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici. Danas počinje i dvodnevno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira.