AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ: NAPUŠTAM SDP JER ME PREVARIO VRH SOSKIH VARALICA NA ČELU SA PREDSJEDNIKOM NERMINOM NIKŠIĆEM
Autor: Akademik dr. Suad Kurtćehajić
Objavljeno: 25. Jun 2022. 23:06:19
30. maja 2022., potpisao sam pristupnicu u članstvo SDP-a na osnovu dogovora koji sam imao 23. maja u kabinetu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića te uz prisustvo njegovih najbližih saradnika Damira Mašića, Abdulaha Štete i Nerina Dizdara.

Rekao sam im da sam ja po svom habitusu socijaldemokrata i volio bih da moje državotvorne ideje realiziram kroz institucije vlasti, da me u tom smislu jedino zanima državni parlament, te da mi se na listi da pristojna šansa da bi građani ako prepoznaju ono što ja radim meni dali podršku.

Predsjednik SDP-a mi je uz prisustvo trojice gore navedenih saradnika iz najužeg rukovodstva rekao da ću biti među prva četiri na listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Rekao sam da mi je to u redu jer nije imalo smisla da insistiram na poziciji nosioca s obzirom da sam novi u stranci ali sam potpuno realno smatrao da ću i sa pozicije tri ili čak četiri imati najviše glasova što bi mi omogućilo ulazak u Parlament BiH. Da napomenem da u principu samo nosioci ulaze u Predstavnički dom Parlamenta BiH i to pod uslovom da im je stranka među prve četiri na prostoru Sarajevskog i Goraždanskog kantona (samo četiri poslanika daje Sarajevski i Goraždanski kanton kao jedna izborna jedinica). Da biste sa više pozicije pobijedili nosioca morate imati posebnu prepoznatljivost na koju sam ja računao jer u protivnom ne bi ulazio ni u kakav stranački aranžman.

Dosadilo mi je da slušam što ja nisam vratio Sutorinu, zašto ja ne ukinem termin srpska u nazivu manjeg bh. entiteta, zašto ja ne osporim entitet Republika srpska pred najvećim sudom pravde na planeti, zašto ja ne izvršim pritisak na Visokog predstavnika da integriše Bosnu i Hercegovinu koristeći odredbe koje Dejtonski ustav već sadrži.

Građani naprosto ne shvataju da sam ja djelovao kao naučnik bez mehanizama vlasti.

Moja želja da dobijem šansu da budem izabran u državni parlament rukovođena je prije svega mogućnošću da tu poziciju iskoristim na dobro Bosne i Hercegovine jer ja sam redovni profesor na Fakultetu političkih nauka i relativno sam dobro situiran za naše uslove. SDP bi gotovo sam siguran dramatično povećao broj svojih glasova da sam ja bio na listi i uložio energiju u svoju i kampanju SDP-a.

Nažalost oni koji me unutar SDP-a nisu željeli vidjeti na toj poziciji spriječili su tu moju mogućnost. Oni su zasigurno izvršili uticaj ali Predsjednik SDP-a je pogazio svoju riječ.

Moram reći da je sramno kako su se u vrhu stranke ponijeli prema meni. Baš kao seoske varalice a ne čelnici stranke koja baštini veliku socijaldemokratsku ideju i koja bi trebala biti perjanica u našoj državi ali je nažalost možda i zbog takvih manira pri dnu jačih stranaka.

Zbog toga se ja od danas ne smatram članom SDP-a i izlazim iz te stranke ali ne napuštam ideju socijaldemokratije, jer sam sa njom rođen i ona je u mojom neurofiziološkoj strukturi. Možda nekad u budućnosti sa nekim drugim ljudima se nađem na istoj liniji ali danas i sa ovima definitivno ne.

Žalostan sam što je došlo do ovoga ali realno meni će biti mnogo lakše jer ne preuzimam odgovornost za Bosnu i Hercegovinu koju imaju nosioci vlasti, zaključio je u saopćenju akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“

U Sarajevu, 25.juna 2022.godine.