U Vogošći oblježena 30.godišnjica stradanja mještana naselja Tihovići
SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 04. Jul 2022. 15:07:27
U organizaciji Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“ i Mjesne zajednice Blagovac, danas (04.07.2022.) je u vogošćanskom naselju Tihovići održan Godišnji skup porodica nestalih općine Vogošća na kojem su se okupljeni prisjetili vremena od prije 30 godina kada su agresorske snage, potpomognute lokalnim Srbima, napale ovo naselje i tom prilikom, na svojim ognjištima, mučki pobili trideset mještana, a njihove kuće i imanja opljačkali. Zločincima je bilo malo što su ljudima ovog kraja oduzeli živote, i što su ih svojim kamama masakrilali, te su tijela ubijenih postavili na automobilske gume i spalili.


Skup je počeo obilaskom šehidskog mezarja, učenjem Fatihe i Jasina, a potom nastavljen na platou ispred Spomen obilježja svim poginulim mještanima Tihovića gdje su delegacije Koordinacije boračkih udruženja, Općine Vogošća i stranaka koje participiraju u lokalnom zakonodavnom tijelu, polaganjem cvijeća odale počast ubijenima.

O stradanju mještana ovog naselja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992-1995.godne govorili su Ema Čekić, predsjednik Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“ i Edin Smajić, općinski načelnik.


Istakli su potrebu da se buduće generacije, kad ne mogu u školskim klupama, na ovakvim i sličnim manifestacijama napajaju istinom o golgotama kroz koje se prolazilo tokom minulog rata, ne zbog raspirivanja mržnje i osvete, već potrebe za jačanjem jedinstva i sloge kojom će se boriti protiv nasrtaja onih koji i danas maštaju da ugroze cjelovitost naše države Bosne i Hercegovine.


- Samo se jakih i složnih neprijatelj boji, rekao je Edin Smajić. Otuda, učimo, radimo i jačajmo naše jedinstvo. Budimo neprobojni bedem za sve sile koje bi nas rado vratile u vremena u kojima bi oni ponovo atakovale na naše dostojanstvo i ugrožavali našu slobodu i bezbjednost.

Za sve ubijene i nestale mještane Tihovića, prije podne namaza, u mjesnoj Džamiji proučena je Tevhid - Dova.

Inače, obilježavanje 30 godina od zločina u Tihovićima počelo je prije nekoliko dana tribinom „Nekažnjeni zločin“ na kojoj su uvodničari bili Muslija ef. Čeliković i dr. Alija Kožljak.