Sa lica mjesta eksluzivno za Bošnjaci.net Samir Hadžalić
ŠEST MRTVIH I VIŠE RANJENIH: SNAJPERSKA PUCNJAVA SJEVERNO OD ČIKAGA, NAJSIGURNIJEM GRADU ILINOISA
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 04. Jul 2022. 22:07:12

BREAKING NEWS: U North Chicago, ubica je zaustavljen i predao se policiji.
Vlasti su saopćile da je vozio srebrnu Hondu Fit iz 2010. godine, Illinois registarske oznake DM80653 i da je zaustavljen tokom kontrole u saobraćaju. Nakon potjere, ubica je uhapšen je u 6:30 pm.
...............
Nakon cjelodnevne pretrage za teroristom, u ponedjeljak kasno poslijepodne zvaničnici vlasti i policije, putem “istražnih tragova” nešto prije 17 sati objavili su identitet “osobe od interesa” sa imenom Robert E. “Bobby” Crimo III, star 22 godine.

Rekli su da se vjeruje da je vozio srebrnu Hondu Fit iz 2010. sa registarskim brojem DM 80653. Napadač je koristio "pušku velike snage" koja je pronađena, rekao je Christopher Covelli iz ureda šerifa okruga Lake i operativne grupe za velike zločine okruga Lake. Covelli je rekao da je napadač pucao sa krova.

“Bio je veoma diskretan i teško ga je bilo vidjeti.”
Saznajemo da su za večeras otkazani koncert i vatromet.


Highland Park Illinois, posljednjih 30-tak godina najsigurniji je gradić u saveznoj državi Ilinois, smješten je sjeverno od Chicaga, mjesto bogate kulturne i sportske tradicije, grad najvećih sportskih zvijezda Čikaga i jednog od najprestižnijih muzičkih festivala Ravinia, danas na najveći američki praznik Dan nezavisnosti, podsjeća na ratnu zonu.

Naime dok je na stotine građana sa porodicama pristizalo do centra grada, kako bi učestvovali ili posmatrali svečanu paradu u povodu Dana nezavisnosti SAD, sa krova jedne od poslovnih zgrada, 20.godišnji snajperista ili čak više njih, otvorilo je paljbu iz automatskog naoružanja po okupljenim sugrađanima.

Stravičan bilans u samo nekoliko minuta za sada je šest mrtvih i 26 povrijeđenih. Nevjerovatne scene, panika, strah, nevjerica… Nalazio sam se u tim momentima u neposrednoj blizini dešavanja. U početku, kao i većina građana, mislio sam da se radi o petardama. Ali ubrzo smo shvatili da se radi o oružju. Zvuk automatske puške dok tuče po nedužnim sugrađanima i njihovi vrsci, teško će se zaboraviti...

Na momente mi je prošla misao kroz glavu, kako su se osjećale Sarajlije za vrijeme opsade tog grada, kada su bukvalno odjednom postajali pokretne mete agresorskih snajperista.

Vijesti se smjenjuju jedna za drugom. U ovim momentima dok nastaje ovaj tekst cijeli grad je blokiran i ubica je još na slobodi. U Highalnd Parku sa svojom porodicom živim već 18 godina, i nikada do danas nismo bili u situaciji da policija savjetuje da ostanemo u kućama. Na ulicama su u ovom trenutku samo jake policijske snage i grad je potpuno blokiran sa svih strana. Ubica ili više njih su još na slobodi.

Nadajmo se, ne zadugo.

U početku, kao i većina građana, mislio sam da se radi o petardama. Ali ubrzo smo shvatili da se radi o oružju. Zvuk automatske puške dok tuče po nedužnim sugrađanima i njihovi vrsci, teško će se zaboraviti...

Sa više informacija javiću se po okončanju policijske akcije, pšiše nam sa lice mjesta Highland Park, IL i suradnik iz Chicaga Samir Hadžalić.

Foto video screenshot: