I HADŽ I UMRU ALLAHA RADI OBAVITE
Autor: Nezim Halilović Muderris
Objavljeno: 05. Jul 2022. 13:07:30
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, salavat i selam na Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, imama svih poslanika, selam na njegovu časnu porodicu, ashabe, šehide i sve one koji slijede put islama sve do Sudnjega dana!

Jedna od Allahovih, dželle še'nuhu, blagodati ljudima je i ta što je propisao u određenim vremenskim periodima posebne obaveze i ibadete, a jedna od tih obaveza je i hadž koji se obavlja u prvih deset dana mjeseca zu-l-hidždže. To su dani za koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, potvrdio da su odabrani dani, te je podsticao ashabe na što pojačani ibadet u njima.

Allah, azze ve dželle, se u Suri El-Fedžr zaklinje ovim danima, pa kaže:
وَالْفَجْرِ(1) وَلَيَالٍ عَشْرٍ(2) وَالشَّفْعِ وَالْوَتْرِ(3) وَاللَّيْلِ إِذَا يَسْرِ(4) هَلْ فِي ذَلِكَ قَسَمٌ لِذِي حِجْرٍ(5)
Tako mi zore,(1) i deset noći,(2) i parnih i neparnih,(3) i noći kada nestaje – (4) zar to pametnom zakletva nije?(5)

Dani hadža su dani u kojima se gradi i učvršćuje peti islamski šart i jača iman vjernika. To su dani u kojima hadžija zaboravlja na dunjalučke probleme i preokupacije i potpuno se predaje ibadetu. Dani zu-l-hidždžeta su zato dani naših dova, pojačanih ibadeta, posta, učenja Kur’ana i nade u sveopću Allahovu, subhanehu ve te'ala, milost! To su i dani u kojima se muslimani međusobno upoznaju, razmijenjuju iskustva i informacije, fotografišu se i jedni za druge uče bratske dove.

Velika je čast braćo i sestre biti dio ovogodišnjeg skupa hadžija, na svetim mjestima, skupa gdje se zaboravlja na dunjaluk i hrli Ahiretu, skupa gdje se više od milion muslimana u istom trenutku obraćaju svome Gospodaru sa različitim dovama i željama, skupu koji je iza svojih leđa ostavio brigu o dunjaluku i želju za njim!

Na tom velikom skupu koji hrli Kabi i želi da se kroz Tavaf uključi u tu veliku orbitu koja kao i cijeli Svemir slavi Jedinog Gospodara svake godine su i hadžije iz Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore, koji se odazvaju na naredbu svoga Gospodara i poziv praoca Ibrahima, alejhis-selam, i našeg Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, da izvrše obavezu hadža i očiste se od grijeha.
Valja nam imati na umu da je zaista velika čast na hadžu biti Bošnjak, jer za nas znaju svi muslimani svijeta. Svi nam se slatko nasmiju, zagrle i uče dove za nas i našu Domovinu Bosnu i Hercegovinu. Svi znaju za našu borbu i našu hrabrost. Znaju za naše žrtve i za našeg rahmetli Predsjednika Aliju Izetbegovića. Znaju za našu Armiju, za Prijedor, Srebrenicu, Žepu, Goražde, Bihać, Mostar i Gornji Vakuf. Znaju da se Ummet ujedinio da nam pomogne i pitaju nas je li nam teško i hoćemo li mi i naša Domovina izdržati i svi oni uče dove za nas! Pitaju nas šta nam je sa Bošnjacima raseljenim po bjelom dunjaluku i da li oni i dalje vole svoju Domovinu. Šta je sa njihovim potomcima i znaju li bosanski jezik i žele li se vratiti u svoju jedinu Domovinu? Pitaju nas zašto veliki broj obrazovanih mladića i djevojaka u posljednje vrijeme napuštaju našu Domovinu i idu po bijelome svijetu da za koju paru više služe drugima! Pitaju nas kako je našim povratnicima u Manji bh entitet i pružamo li im adekvatnu pomoć! Pitaju nas i zašto naši političari nisu odlučniji i dosljedniji u neravnopravnoj političkoj utakmici. I pitaju nas još mnogo toga na što trebamo i moramo imati jasne i nedvosmislene odgovore.
Draga moja braćo i sestre, možemo mi na hadžu i drugdje na dunjaluku da razumijemo ili ne razumijemo pitanja naše barće iz cijeloga svijeta i možemo i da odgovorimo ili ne odgovorimo na njih, ali imajmo stalno na umu kako ćemo odgovoriti našem Stvoritelju na sva ova pitanja! Kako ćemo na Sudnjem danu pogledati u oči stotinama hiljada bosanskih šehida i šta ćemo im kazati kada nas budu pitali zašto smo jeftino prodavali Bosnu i Hercegovinu, zemlju šehida, zemlju rijeka mubarek šehidske krvi, zemlju znanih i neznanih junaka i zemlju stamenih Bošnjaka i čestitih Bošnjakinja? Šta će na Kijametu kazati političari i predvodnici ovoga napaćenog naroda? Zašto su zloupotrebljavali funkcije i zašto veliki broj njih misli samo na sebe? Zašto su zapostavljali sposobne, a imenovali i unapređivali podobne i nesposobne? Zašto nisu donosili zakone u interesu naroda i još stotinu pitanja „zašto“, a nakon svakoga će neodgovorni poželjeti da tlo ispod njih propadne!?Hadžije su Allahovi, subhanehu ve te'ala, gosti, kao što stoji u slijedeća dva hadisa:
عَنْ أَبيِ هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ أعَنْهُ َأَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ وَفْدُ اللَّهِ ثَلَاثَةٌ الْغَازِي وَالْحَاجُّ وَالْمُعْتَمِرُ (نسائي)
Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Tri su Allahova gosta: borac na Allahovu putu, hadžija i mu'temir (onaj koji obavlja umru)!” (Nesaija)

U drugoj predaji stoji:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ أعَنْهُ أَنَّ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ قَالَ الْحُجَّاجُ وَالْعُمَّارُ وَفْدُ اللَّهِ إِنْ دَعُوهُ أَجَابَهُمْ وَإِنِ اسْتَغْفَرُوهُ غَفَرَ لَهُمْ (إبن ماجه)
Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Hadžije i mu'temiri su Allahovi gosti, koji, ako Mu se obrate, On im prima dovu, a ako zatraže oprost, On im oprosti!“ (Ibn Madždže)

Bošnjaci su za razliku od velikog broja drugih muslimana prije više od dvije decenije punih 45 mjeseci bili Allahovi, dželle še’nuhu, gosti, u vrijeme kada su branili i oslobađali Domovinu i eto ih opet na hadžu i umri u svojstvu Allahovih, subhanehu ve te’ala, gostiju, radosni i puni nade. Eto ih da u dva Harema upućuju iskrene dove za Ummet, Domovinu, rodbinu, prijatelje, komšije i ukućane. Eto ih suznih očiji i drhtavih glasova, da na mubarek mjestima daju zavjet Allahu, dželle še’nuhu, da će svoju vjeru držati kao žeravicu na dlanu i da će nit vjere prenijeti na svoje potomke!

Onima koji obave hadž i ne budu ružno govorili niti griješili, brišu se prošli grijesi, kao što stoji u predaji koju bilježi imam Buharija:
عَنْ أَبيِ هُرَيْرَةَ رَضِي اللَّه عَنْه قَالَ سَمِعْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ مَنْ حَجَّ لِلَّهِ فَلَمْ يَرْفُثْ وَلَمْ يَفْسُقْ رَجَعَ كَيَوْمِ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ (بخاري)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu: „Čuo sam Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: „Ko obavi hadž radi Allaha, pa ne bude ružno govorio, niti griješio, vratit će se (čist od grijeha) kao što je bio na dan kada ga je majka rodila!“ (Buharija)

Dani hadža su dani telbije koju iz dubina srca izgovaraju mu'mini, koji su došli iz dalekih krajeva da veličajući Svoga Gospodara i obave još jedan farz. Telbija uistinu ima snažnu poruku u kojoj hadžija jezikom potvrđuje da se odazvao pozivu Stvoritelja svega. Zbog toga telbija treba odzvanjati u dušama hadžija sve do njihove smrti i treba ih sprječavati od grijeha kojima bi mogli biti iskušani u svakodnevnom životu.

Hadž, braćo i sestre izjednačava ljude i donosi poruke mira, jer su na hadžu, po vanjskom izgledu, isti predsjednici država i obični ljudi, ministri i njihovi potčinjeni, radnici i poljoprivrednici, pismeni i nepismeni... Svi muškarci u danima hadža imaju istu odjeću (ihrame), koja se sastoji od dva bijela čaršafa i u njima nema obilježja siromaštva ili bogatstva, kao ni položaja.

Hadž privikava ljude na podnošenje teškoća, jer je hadž fizički napor i on zahtijeva i fizičku i psihičku snagu i kondiciju. Strpljivost u podnošenju teškoća na putu obavljanja hadža je jedna od odlika onih koji žele u ime Allaha, dželle še'nuhu, izvršiti ovu dužnost.

Hadž podsjeća ljude na Sudnji dan, gdje se prilikom obavljanja tavafa, sa'ja i pogotovo boravka na Arefatu dočarava Dan polaganja računa. Hadžije, dok su u ihramima, pojačano razmišljaju o Sudnjem danu, kada će svaka osoba položiti račun za svoja djela.

Hadž uči ljude preciznosti i čuvanju vremena, jer su to Allahove, subhanehu ve te'ala, blagodati, a svi propisi hadža su vezani za određeno vrijeme i mjesto i oni koji to ne učine na propisan način ne spadaju u one koji su izvršili ovaj farz. Hadž bi trebao učiti Ummet na tačnost i odgovornost u poslu i životu. Allah, dželle še'nuhu, se u Suri El-'Asr zaklinje vremenom, a vrijeme je faktor o kojem muslimani već stoljećima ne vode dovoljno računa.

Hadž je godišnji kongres muslimana cijeloga svijeta i sa hadža bi se trebale poslati poruke koje bi bile obavezujuće za svakog pripadnika Ummeta, ma gdje bio, a posebno za muslimanske vladare!
Neka je svim hadžijama, Allahovim, subhanehu ve te’ala, gostima, Hadž mebrur, uz dove da mi i naši potomci inša-Allah budemo od onih koji će iznova izvršavati ovu islamsku dužnost!

Molim Allaha, dželle še'nuhu, da nas učvrsti na putu islama! Da pomogne našoj ugroženoj braći i sestrama, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Burmi, Kini, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem entitetu, gdje su našim povratnicima uskraćena osnovna ljudska prava! Da nas ne iskuša sa nasiljem nasilnih vladara i sa onim što ne možemo podnijeti! Da našim hadžijama olakša obavljanje obreda umre i hadža i povratak kućama! Da se smiluje našim roditeljima i dobrim precima, koji su na nas prenije svjetlo Dina! Da našu djecu učini radostima naših očiju i srca i prvacima Ummeta! Da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas u džennetu počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

Nezim Halilović Muderris
Mekka; 5. zu-l-hidždže 1443. H. / 4. juli 2022. god.