SARAJEVO: NEKOLIKO HILJADA GRAĐANA NA PROTESTU ISPRED ZGRADE OHR-A
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. Jul 2022. 20:07:51
Foto: balkannews.ba

Na poziv nekoliko političkih stranaka u Sarajevu se održava mirni protest ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Razlog održavanja današnjih protesta je najavljena eventualna odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.


Nekoliko hiljada građana okupilo se na protestu s početkom u 19 sati kako bi poslali poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim standardima u potpunosti neprihvatljiva.

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na proteste kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.


Pozivu su se pridružile i brojne političke stranke, najprije Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta (DF), zatim i Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka, kao i Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i pravda (NiP) i drugi čiji lideri prisustvuju večerašnjem protestu pred OHR-om.

Okupljeni protestanti istakli su na desetine državnih zastava Bosne i Hercegovine. Za sada nisu zabilježeni ni najmanji incidenti, a skup osigurava veliki broj pripadnika policije.