CIK BIH: USLOVE ZA GLASANJE NA OPĆIM IZBORIMA VAN BIH ISPUNJAVA 68.000 BIRAČA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 28. Jul 2022. 14:07:47
Članovi Centralne izborne komisije BiH na današnjoj sjednici primili su k znanju informaciju o obradi prijava za glasanje izvan BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informaciji, obrada prijava je pri kraju, i do sada uslove za glasanje izvan BiH ispunjava oko 68.000 birača.

Danas je Centralna izborna komisija BiH usvojila izvještaj o realizaciji edukacije i informiranje birača izvan BiH. Šest timova je u junu i julu posjetilo 15 diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Evropi.

Centralna izborna komisija BiH je, u skladu s Izbornim zakonom BiH, ove posjete organizirala u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH. Osim edukacije birača izvan BiH cilj navedenih aktivnosti je bio i provjera uslova za otvaranje biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se za ove izbore povećao interes za glasanje u DKP-ima.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, pored ostalog, imenovala i direktora i zamjenike direktora Glavnog centra za brojanje za provedbu općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju 2. oktobra​​​​​​​ 2022. godine. Za direktora je imenovan Goran Mišković, a zamjenici direktora su Ermin Kos, Adi Agić i Bojan Simović.