Izvinio sam se, tražio oprost za ovo djelo, koje je bilo genocid, rekao je papa Franjo
PAPA FRANJO: U KANADSKIM REZIDENCIJALNIM ŠKOLAMA JESTE VRŠEN GENOCID
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 30. Jul 2022. 12:07:37
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo složio se danas da pokušaj eliminacije domorodačke kulture u Kanadi kroz rezidencijalni školski sistem koji vodi crkva predstavlja kulturološki genocid, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima tokom leta iz Kanade, papa Franjo je rekao da tokom posjete toj zemlji nije upotrijebio izraz kulturološkog genocida jer mu to nije palo na pamet.

Kanadska komisija za istinu i pomirenje utvrdila je 2015. godine da prisilno uklanjanje domorodačke djece iz njihovih domova i smještaj u škole za njihovo asimiliranje predstavlja “kulturološki genocid“.

Oko 150.000 djece od kasnih 1800-ih do 1970-ih bilo je podvrgnuto politici prisilne asimilacije, koja je imala za cilj da postane potpuno kršćanska i kanadska. U školama je bilo rašireno fizičko i seksualno zlostavljanje, a djeca su maltretirana jer su govorila svoj maternji jezik.

“Tačno je da nisam upotrijebio taj izraz jer mi nije pala na pamet, ali opisao sam genocid, zar ne? Izvinio sam se, tražio oprost za ovo djelo, koje je bilo genocid“, rekao je papa Franjo.

Franjo je rekao da je više puta osudio sistem koji je prekinuo porodične veze i pokušao da nametne nova kulturna uvjerenja generacijama autohtonih naroda.

Papa je u ponedjeljak zatražio javno izvinjenje i govorio je o kulturološkom uništenju, ali nije upotrijebio izraz kulturološkog genocida kao što su se nadali i očekivali preživjeli u crkvenim škola.

“To je tehnička riječ, genocid. Nisam koristio jer mi nije palo na pamet, ali sam to opisao, i istina je da je genocid“, rekao je Papa.

/Photo credit: www.plenglish.com/