Srpski genocid nad Bošnjacima
DAN SJEĆANJA NA 101 ŽRTVU RATNIH ZLOČINA POČINJENIH U RUDOM
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 30. Jul 2022. 16:07:52
Medžlis Islamske zajednice Rudo organizovao je Dan sjećanja na 101 žrtvu ratnih zločina počinjenih u ovom gradu i njegovoj okolini. U džamiji Kara Mustafa-paše Sokolovića u Rudom najprije je proučen jasin, a članovi porodica ubijenih i gosti u koloni su potom stigli na Limski most sa kojeg je u rijeku bačeno cvijeće, javlja Anadolu Agency (AA).

„Danas po deveti put obilježavamo Dan sjećanja na nevino ubijene žitelje Rudog. Nažalost ostaje velika žal što među njima imamo još uvijek 51 nestalih Bošnjaka za koje još uvijek nemamo nikakvog traga. Dakle, nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci“, rekao je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rudo Meho Šahat.

Hasanu Ćosoviću ubijen je brat Salko. Penzionisani radnik Doma zdravlja u Rudom odveden je i ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u Setihovo u blizini Rudog. Svake godine u Danu sjećanja Hasan proživljava teške trenutke.

„To ja ne mogu ni... Tuga i eto ti. Tuga. Ništa radosno, ali mora se živjeti, ići dalje i gotovo je“, kazao je Ćosović.

Iz Rudog je danas još jednom upućen apel svima koji imaju informacije o nestalim osobama da ih prijave nadležnim organima. Apelu se priključio i načelnik Rudog Dragoljub Bogdanović koji kaže da je svaka žrtva, bez obzira na ime, nevina.

„Mislim da te žrtve barem imaju pravo da se spomenu. Žao mi je što smo dozvolili sebi da imamo ovakve skupove i što je napravljeno nešto na što sigurno niko nije ponosan. Nadam se da će nam Bog dati malo razuma, da više nikad to ne uradimo, da budemo ljudi i u zla vremena. Nadam se da će s ovim stati to neko zlo u Bosni i Hercegovini. Valjda nam je dosta, valjda smo pametni“, istakao je Bogdanović.

Predstavnici porodica žrtava, Medžlisa IZ Rudo i Muftijstva goraždanskog, opštine Rudo, poslanica Parlamenta FBiH Sanela Prašović Gadžo, predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić i drugi u Memorijalnom centru Staro Rudo položili su cvijeće. Buketi cvijeća položeni su i na spomen obilježju šehidima Rudog u Memorijalnom centru u Starom Rudom. Posjetili su i spomen - sobu u okviru Memorijalnog centra, u kojoj su izložene fotografije ubijenih Ruđana čija su imena uklesana i na spomen-pločama.​​​​​​​