Otvoreno pismo Reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću
VAŠ GOVOR TREBA UKLESATI U NAJTVRĐI KAMEN, JER U TEŠKIM DANIMA ZA BOSNU I HERCEGOVINU DALI STE MUDRE UPUTE MUSLIMANIMA
Autor: Muhamed Mahmutović
Objavljeno: 07. Aug 2022. 07:08:15
Poštovani i dragi Reisu-l-ulema!
Nakon nekoliko otvorenih pisama od strane nekih političara, pročitah negdje da Vi pažljivo pročitate svako javno pismo upućeno na Vašu adresu. To me navelo da Vam i ja napišem javno pismo u kojem ću se osvrnuti na pisma i pisce koji Vas ovih dana uznemiravaju. Ima tu nekih čiji je vrhovni vjerski poglavar ukopan u Kući cvijeća u Beogradu, a drznuli se pisati Vama.

Prije svega, želim se osvrnuti na povod zbog kojeg vam vrli pisci pišu, a to je Vaš govor, koji bi trebalo uklesati u najtvrđi kamen, da ostane zapisano kako ste u ovim teškim danima za Bosnu i Hercegovinu dali mudre upute muslimanima i onima koji to nisu, a dijele s nama ovu zajedničku domovinu.

Ja sam autor desetak knjiga i oko dvije stotine recenzija i književnih prikaza, ali ovako kreativan i svrsishodan govor nikad ne bih znao napisati. Oduševljen sam svakom rečenicom, primjerom, usporedbom… Ne znam šta je tim piscima sporno i zašto oni sebe ne mogu vidjeti u primjerima koje navodite?

Zašto oni misle da je u Vašim primjerima na mjestu Ebu Bekra predsjednik neke druge stranke, a ne oni? Je li to vaša krivda što oni u Vašem saborcu vide nekog drugog, a ne sebe?

Zašto pisci tih pisama misle da se ne smiju poklapati Vaši stavovi sa stavovima nijedne stranke ili u ovom slučaju, samo jedne, što njih, ko biva, najviše tangira?

Ko je njima zabranio da iznose stavove koji se poklapaju sa Vašima, ili urade nešto za naš narod i domovinu što ćete Vi prepoznati i pohvaliti, pa da ispadne da i njih podržavate?

Gdje su pisci bili kad je poglavar BH katolika prebrojavao bosanske muslimane u Vatikanu i zabrinuto konstatirao da su većina u njihovoj državi i da je to treća država u EU gdje su muslimani većina, što je po njemu zabrinjavajuće!

Uvaženi kardinal je na tom skupu čak i slagao da se Hrvati zalažu za federalizaciju CIJELE države, ali da im “muslimanski unitaristi” to ne dopuštaju.

Svi znamo da oni nemaju nikakvih zahtjeva u manjem BH (č)etnitetu, odakle su ih protjerali kod nas i da žele oživjeti u Hagu presuđenu tvorevinu ”HB” za Udruženi zločinački poduhvat.

Neki od ovih pisaca su čak podržali ideju veće vrijednosti glasa Hrvata i njihovo pravo da na čelo države dovode onoga koji će otvoreno raditi protiv nje i sad u pismima jadikuju što se Vaši stavovi ne podudaraju s njihovima!

Gdje su pisci kad Biskupska konferencija JAVNO izda dokument s tabelama o broju katolika u razdoblju od pet godina i za smanjenje njihovog broja krive isključivo nas?

O prebrojavanju kod BH pravoslavaca i njihovog patrijarha da i ne govorim. Oni prebrojavaju javno i nas i njih i još uvijek se drže principa iz Načertanija, trećinu raseliti, trećinu pokrstiti, a trećinu pobiti, muslimana dakako!

Obzirom na to da ste Vi moj poglavar i da nastojim postupati po vašim uputama, počeo sam i ja prebrojavati one koji Vas uznemiravaju pismima i njihove istomišljenike. Mislim da Vam ne trebam govoriti da je ta brojka mizerna u odnosu na nas koji smo se onog dana u Potočarima okrenuli prema kibli, kad ste kao vrhunski lider to tražili od nas.

Tad je cijela srpska obavještajna mašinerija spremila i inscenirala napad na Vučića, kako bi skrenula pažnju sa godišnjice genocida i prilično uspjela u tome. Da tad nije bilo Vašeg odlučnog poziva, “okrenimo se prema kibli”, uspjeli bi sto posto u svom naumu.

Poruke koje ste odaslali sa tog skupa, koje Vam zamjeraju, nisu ništa drugo nego isti onaj poziv, da se okrenemo kibli. To što oni misle da nije poziv upućen njima, govori o njima samima, ne o Vama!

Molim dragog Allaha da Vam dadne snage i sabura, da izdržite s nama ovakvima kakvi jesmo i da Vas za iskušenje na koje Vas je stavio nagradi najvećim stepenom dženeta. Amin!, piše u pismu Muhamed Mahmutović, književnik i novinar