DA LI SMO PONOSNI I PRKOSNI BOSANCI, ILI SMO PALESTINCI?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 09. Aug 2022. 07:08:28
MR. MILAN JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija, Bosanac!: Prije svega “genocidaši“ koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, te veliki nacionalistički elementi, koji rabe nacističku ideološku matricu, izrazito dokazanu i prikazanu na masovnim ubojstvima i raseljavanjem stanovništva iz ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.
Ovom problemu i pitanju “ustašozijacije“ u ovome gradu i cjelovitim hercegovačkim prostorima, moralo se pristupiti na konkretniji i sadržajniji tretman i odnos, a nikako površinski kako su to upravo učinili vijećnici iz Gradske komisije.
Da je država Izrael posvećena zaštiti sigurnosti, prava i statusa Jevrejske zajednice širom svijeta, uključujući i Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, svakako je neosporno te se isto moće pozdraviti.
Ali da se naši veliko srpsko hrvatski nacionalisti, Dragan Čović i Milorad Dodik, kao nasljednici i izvršioci ustaško- četničke ideologije na ovim našim prostorima, mogu i trebaju veličati od ove iste Jevrejske zajednice, za antisemitizam, veoma je smješno i tragikomično.
Izraelski stav o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini je posledica lobiranja predsednika HDZ-a Dragana Čovića i predsednika SNSD-a Milorada Dodika, kao i izostanka jasnog odnosa stranaka sa sedištem u Sarajevu prema Izraelu, piše klix.ba ukazujući da jasna spoljna politika ne postoji.

Zato, neka ovaj „zid plača“ bude samo crna mrlja, pomračene savjesti i uma, svih njihovih „kvazi semističkih“ i genocidnih elemenata, ovoga svijeta.
Bez zabluda i niskih poriva, nemojmo našu ljudskost poistovjećivati sa ovdašnjim nacionalistima, ma odakle dolazili sa oplakuju svoje grijehe.


“Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost. S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV – Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika”, pojašnjavaju.
S tim u vezi, iz Izraela smatraju kako se taj princip mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju.
“Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokratije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju” /zavrešen citat/

Treba znati i poštovati i domaće patriotske snage, koje su godinama u gradu Mostaru ukazivale na ustaške ulice, a nikako na slavopojke gradonačelnika Marija Kordića ili predsjednuika Gradskog vijeća Salema Mariča ili njegovog zamjenika Velibora Milojevića, koji istinski prestavljaju ortodoksne nacionalističke stranke.

Zato je i posjeta njihovih čelnika Izraelu, Dragana Čovića i Milorada Dodika, isključiva nakana sospstvenih i ličnih interesa iz više razloga.

Prije svega “genocidaši“ koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, te veliki nacionalistički elementi, koji rabe nacističku ideološku matricu, izrazito dokazanu i prikazanu na masovnim ubojstvima i raseljavanjem stanovništva iz ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.
Ovom problemu i pitanju “ustašozijacije“ u ovome gradu i cjelovitim hercegovačkim prostorima, moralo se pristupiti na konkretniji i sadržajniji tretman i odnos, a nikako površinski kako su to upravo učinili vijećnici iz Gradske komisije.

Mnogo je toga još ”ustaškoga“ ostalo iza njih, a glorifikacija ovoga čina gašenja nekih od ustaških ulica samo je najobičnija farsa zajedništva.

Primjera radi, mnoge gradske institucije prisvojene su kao hrvatske, a uzurpacija i mnogih firmi u ovome području, rezultat su njihove agresije.

Tako je i firma Aluminij, kao starteški interes Hrvatske, po riječima oca nacije Franje Tuđmana, sasvim uzurpirana od čimbenika HDZ-a i njihove ustaške ideologije, ne zaboravljajuči da su “Srbima, Bošnjacima i psima zabranili povratak u firmu“, koju su godunama stvarali i gradili, ali su HDZ-ovci i konačno uveli u firmu svoje Jevreje, sa gospodinom Grossom I saradnicima, bez zvaničnog obeštećenja svih njihovih radnika nehrvata, što je naćalost i domaća vlast bila u obavezi uliniti.
Nema nikakvog opravdanja ni za domaću vlast, sa kadrovima naših Bošnjaka, koji su se godinama deklarisali kao prave “ulizice“ po mjerui, opisu i sadrćaju našeg uglednog književnika Meše Selimovića.