Odlični potezi ministrice Turković i Fincija
HAARETZ O UKORU AMBASADORA: PODRŠKA OČUVANJU PRAVA JEVREJA U BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 25. Aug 2022. 15:08:46
Ministarstvo vanjskih poslova Izraela jučer je ukorilo Noaha Gala Gendlera, ambasadora u Albaniji koji je zadužen i za BiH, jer je podržao izborne reforme i tako se miješao u unutrašnje poslove naše zemlje.

Odluku o njegovom ukoru donio je Jair Lapid (Yair), premijer Izraela, a ujedno i ministar vanjskih poslova ove zemlje. Već je i poznat nasljednik Gendlera, a to je Galit Peleg.

Izraelski Haaretz je posvetio članak ovoj temi u kojoj je naveo izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je pozdravila jasnu akciju izraelskog premijera zbog politike koja diskriminira manjine.

- Jevreji su integralni dio onoga što čini BiH stoljećima i jedan od najjačih zagovarača njenog integriteta i suvereniteta tokom najtežih perioda u nezavisnosti. Pregovaranje o njihovom isključivanju nije prihvatljivo, - izjavila je Turković za Haaretz.

Potez izraelskog premijera Lapida pozdravio je i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, koji je izjavio da mu je drago da je pravda prevagnula. Finci je također bio zaprepašten ovim memorandumom.

- Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima poziciju o unutrašnjim stvarima BiH ne pomažući Jevrejsku zajednicu ili njihove zahtjeve već političke stranke u zemlji, - naveo je Finci za Haaretz.

Ministar vanjskih poslova Izraela rekao je za ovaj list da je njihova pozicija takva da štite lokalne Jevreje. U memorandumu su iskazali podršku očuvanja prava Jevreja u Bosni i Hercegovini, objavio je Avaz, prenosi portal Vijesti.ba.