BEGIĆ I ĐONLAGIĆ (DF): SCHMIDTA INTERESUJE DA OVDJE NAPRAVI EVROPSKU PALESTINU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 31. Aug 2022. 21:08:48
Gospodin Schmidt ne mora donositi rješenja koja će ispuniti želje HDZ-a, Dragana Čovića, Plenkovića, Milanovića I ostalih.

Poručio je ovo predstavnik DF-a Dženan Đonlagić nakon sastanka u OHR-u, na kojem su uime ove stranke bili on i Zlatan Begić.

- Gospodin Schmidt ne mora donositi rješenja kojima će zakucati ekser u ideju građanske BiH. Ako želi donijeti takva rješenja, neka se raspiše sveopće referendum, neka se pita sve građane BiH da li žele građansku BiH jednakih pojedinaca ili žele etnički savez i etničke torove. Dakle, nikakvi etnički procenti i konsenzusi nisu dobri, rekao je Đonlagić.

Iz DF-a su poručili da je crvena linija ispod koje neće ići implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Đonlagić je dodao da Schmidt nije bio ma sastanku. Zlatan Begić je poručio da se Schmidt iza zatvorenih vrata bavi time da ovdje napravi Palestini.

- Njega ne interesuju presude Evropskog suda, njega interesuje da ispuni zahtjeve HDZ-a I Vlade Hrvatske. Njega interesuje da ovdje napravi evropsku Palestinu koja će u svakom smislu, i u ekonomskom, i u političkom i u vojnom biti ovisna od susjednih država, poručio je Begić i kritikovao Schmidtovo nepojavljivanje na sastanku:

- On ima vremena da se sastaje sa premijerima susjednih država i priča o BiH, a nema vremena da vrši te konzultacije sa izabranim predstavnicima građana BiH. Ovaj čitav proces služi legitimaciji njegovih budućih loših odluka.

Ni on ni Đonlagić nisu potvrdili da li im je predstavljena neko rješenje, te su rekli da zaključke donose na temelju onog što vide i čuju.