Srpski ratni zločinac
MOMČILO TEŠIĆ OSUĐEN NA 20 GODINA ZATVORA ZA ZLOČINE NAD SREBRENIČANIMA
Autor: Detektor.ba
Objavljeno: 07. Sep 2022. 16:09:15
Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice počinjenom 13. na 14. juli 1995. u mjestu Mršići (opština Vlasenica).

Tešić je bio optužen kao pripadnik voda Vojne policije Vlaseničke brigade za pomaganje u genocidu, ali mu je Sud BiH izrekao kaznu za zločin protiv čovječnosti.

Sa Tešićem se za pomaganje u genocidu u Srebrenici ranije sudilo i Miletu Kosoriću, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti. U ovom predmetu su krajem 2017. bili optuženi i Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, ali oni nisu dostupni pravosudnim organima BiH.

Prema preciziranoj optužnici, 12. jula 1995. pripadnici Vlaseničke brigade su izvršili deminiranje puta u mjestu Luke, kako bi autobusi i kamioni s civilnim stanovništvom mogli proći, i istog dana su postavili punkt. Tu je Tešić, kako stoji u optužnici, zajedno sa ostalim pripadnicima brigade zaustavljao vozila, od civila oduzimao novac i zlato, a potom ih upućivao prema Kladnju.

U preciziranoj optužnici je također navedeno kako je odveden određeni broj žena, koje su potom silovane, dok su muškarcima vezali ruke i zatvarali ih u Osnovnu školu, gdje su zlostavljani.

Prema optužnici, Tešić je zajedno sa ostalima, odveo 22 zarobljena muškarca u mjesto Mršiće, nakon čega su strijeljani, a potom su im tijela pretresena i oduzet im je novac. Zaštićeni svjedok MK-1 te prilike je uspio pobjeći iskakanjem iz kamiona, nakon čega je, prema optužnici, Tešić trčao za njim. Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su i identifikovani.

Suđenje Tešiću počelo je 2018. godine.

Na današnjem ročištu Odbrana je iznijela završnu riječ, dok je Tužilaštvo BiH na ročištu održanom 26. augusta zatražilo maksimalnu kaznu.

Odlukom Suda Bosne i Hercegovine, Tešiću je određen pritvor.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

(Ratni zločinac Momčilo Tešić u sredini, prilikom ranijeg dolaska na Sud. Foto: BIRN BiH)