SVEČANO OTVORENA DŽAMIJA U KAĆUNIMA
Autor: MINA
Objavljeno: 11. Sep 2022. 17:09:14
KAĆUNI, 11. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Džamija u Kaćunima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Busovača svečano je otvorena danas u prisustvu nekoliko hiljada vjernika.

Svečanosti su prisustvovali reisul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, predsjednik Sabora IZ Safet Softić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, muftija zeničiki hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, brojni imami, predstavnici političkog i javnog života, kao i predstavnici Katoličke crkve s područja Srednjobosanskog kantona (SBK).

Reisul-ulema Kavazović je ovom prilikom naglasio kako je džamija kompas i temelj duhovnog bića vjernika.“Džamije su Allahove kuće, ali i mjesta našeg okupljanja i naše radosti. Džamija u Kaćunima je impozantna građevina, a iskreno se nadam da će je vjernici svojim prisustvom oživjeti, da će biti mjesto njihove molitve i nade. Kaćuni su dobro mjesto”, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović ukazao je na važnost džemata Kaćuni, kako za Muftijstvo travničko, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Brojnost današnjeg skupa jasno kazuje o tome koliko nam znači ovaj čin, te kazuje koliko je objekat lijep i kakve pobožne džematlije ima. Obradovani smo. Mi gradimo džamije zbog potrebe, a ne zbog nekog inata ili prkosa. Izgradnjom ove džamije postajemo jednistveniji i bolji”, kazao je muftija Adilović.


Glavni imam MIZ Busovača hafiz Adnan-ef. Srebrenica kazao je kako je ovo jedan od najvažnijih datuma u historiji džemata Kaćuni.

“Medžlis Islamske zajednice Busovača je u proteklom periodu sagradio veliki broj džamija, mesdžida. Za sve to bilo je potrebno mnogo rada, truda, dogovoranja, ali kada postoji dobar nijjet, svi poslovi će biti realizovani”, istaknuo je on.

Imam džemata Kaćuni Eldin-ef. Buljina također je naglasio da je otvorenje džamije višedecenijski san džematlija Kaćuna.“Ovo je veliki dan. Gradnja džamije je završena 2019. godine, ali smo zbog pandemije smo bili prinuđeni sačekati sa otvorenjem. Hvala Bogu dočekali smo i ovo”, izjavio je efendija Buljina.
Na svečanosti otvorenja prisutnima su se prigodno obratili i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, te načenik Busovače Asim Mekić.

Vakifi džamije u Kaćunima su Nijaz i Senad Orman.