Video oduševio društvene mreže:
KAD AMERIKANKA CHELSEA HART OPIŠE SRBIJU I FILM KOJI NEGIRA GENOCID U BOSNI
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 17. Oct 2022. 00:10:34
Fašistički, jezivi film Borisa Malagurskog imena Republika Srpska: Borba za slobodu, ukratko je uradak kojim se negiraju zločiniu BiH, negira genocid, koji pokušava revidirati utvrđene historijske činjenice i glorificirati zločine.

Proteklih dana, vidjeli smo kako su brojna kina diljem Europe otkazala prikazivanje ovog filma, reagirali su mnogi, a na društvenim mrežama trenutno 'gori' trominutni video Amerikanke Chelsea Hart koja je opisala šta je film, šta mu je cilj i pozvala na njegovu zabranu.

Chelsea je, inače, stand-up komičarka i način na koji je opisala situaciju naišao je na opšte oduševljenje mnogih, pogotovo kad ona kaže da je film kao "da tražimo mišljenje i stav Adolfa Hitlera".

"Znate, ovaj film nam želi prikazati srbijansku perspektivu genocida u Bosni. Samo, vidite, ne postoji srbijanska perspektiva genocida u Bosni", počinje Hart na snimku.

Opisuje potom kako se neovisnost Bosne nije svidjela Beogradu, pa su, uz svesrdnu pomoć vojske i SPC-a, odlučili da "etnički očiste muslimansku populaciju i zamijene je etničkim Srbima, a sve u cilju ostvarenja etnofašističke fantazije imena 'velika Srbija'".

Genijalno potom objašnjava na čemu je utemeljena ova fantazija, riječima: "Borise, da im ti kažeš, ili ja?"."Znate, veliko srbijansko carstvo trajalo je čak 25 godina... Borise, imam mlijeko u frižider koje traje dulje", nastavlja genijalna Chelsea Hart.

Potom opisuje situaciju kad je Srbija bila pod otomanskom vlašću i kako im se to nije baš sviđalo, šta se poslije dešavalo, a onda poručuje:

"Bosna nije Srbija! Njeno ime potiče od rijeke Bosne!", govori ona, pa nastavlja, obraćajući se Srbiji:

"Vidite, Turci su vam sve to servirali, a vi se okrenuli prvoj muslimanskoj zemlji da se osvetite za vaše malo, majušno carstvo koje se raspalo samo od sebe. Prije nego što su Turci došli. Vidiš Borise, da je Srbija uložila u edukaciju i infrastrukturu koliko je uložila u skrivanje ratnih zločinaca, možda bi imala i druge stvari na koje bi bila ponosna, a ne da sjedite i maštate o balkanskoj Atlantidi."

Potom je pozvala svoje pratitelje da potpišu peticiju protiv prikazivanja ovog filma, a link se nalazi pod nazivom "Fuck that nazy documentary" ili 'jebo vas taj nacistički dokumentarac'.

Potpiši peticiju protiv prikazivanja srpsko-nacističkog filma.