MUFTIJA KOJI JE TRAJNO OSTAVIO TRAG I ZADUŽIO BOŠNJAKE
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 06. Nov 2022. 19:11:44
Tačno je godinu dana od odlaska sa ovog dunjalaka rah. Muftije akademika Muamera Zukorlića (15.feb..1970. – 6. nov. 2021). U njegovih nepune 52 godine bitisanja na ovom dunjaluku ostavio je dubok trag u sistematskom radu i djelovanju za dio ummeta Muhammeda a.s. na balkanskom poluostrvu, Sandžaku, Bosni i šire.

Mladić koji je nakon zavšetka Medrese „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu, zatim studija filozofije šeriatskog prava u Tripoliju, stao na čelu Mešihata u Sandžaku i krenuo sa velikim projektima - vakufa, jačanje medrese, dječjeg vrtića, FIS-a, osnivanje medija, IUNP, izdavačke kuće, BANU, BNF, humanitarnih organizacija pa sve do podizanja narodnih kuhinja za građane u potrebi.

Pokazao je da je bio vrstan intelektualac, briljantan besjednik, profesor, reformator, prosvjetitelj, demokrata, antifašist, velikan, organizator, pokretač brojnih projekata, obnove i izgrdnje džamija, povratka vakufske imovine…

Ponosan Bošnjak koji je izuzetno volio Sandžak, Bosnu i Sarajevo, ističem posebno Novi Pazar i Srebrenicu čiji je stanovnik bio.
Ostavio je obrazovne institucije iza sebe na kojima naši mladi znanjem i obrazovanjem stiču zvanje.

Ponosno ističem da je više autorskih naučnih tekstova objavio na Bosnjaci.Net. Pružao je podršku brojnim projektima koje smo pokrenuli u New Yorku i da se istraje na realizaciji.

Molim Allaha dž.š. da plemenitu dušu našeg Muftije trajno nastani u Džennet firdevsu, a nama i budućim generacijama Bošnjaka dobro da upamte njegovo ime i nastave sa projektima gdje je on stao.

Hvala ti Muftija!!!

Pamtim, sjećam se... s ponosom!

Esad Krcić – Bosnjaci.Net