U Vogošći održana manifestacija „Sjećanje na Srebrenicu“
NAROD KOJI NEMA DRŽAVU TEŠKO OPSTAJE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 17. Nov 2022. 13:11:52
Na vogošćanskom „Trgu žrtava genocida u Srebrenici“, na platou Sportske dvorane „Amel Bečković“, danas (16.11.2022.) je održana tradicionalna manifestacija „Sjećanje na Srebrenicu“ koju je organizovala Organizacija pordica šehida i poginulih boraca ove lokalne zajednice.

Delegacije Kordinacije boračkih udružeja, Općine Vogošća i Stranaka koje participiraju u radu općinskog zakonodavnog tijela su, polaganjem cvijeća, odale počast žrtvama genocida u Srebrenici.


Polaganja cvijeća na vogošćanskom „Trgu žrtava genocida u Srebrenici“

O golgoti kroz koju su, tokom genocida u Srebrenici, prolazili Bošnjaci Podrinja, govorili su Kada Balta, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Zijad Kadrić, rukovodilac Službe za boračko invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Vogošća. Istakli su potrebu da se na ovakvim i sličnim manifestacijama mladima govori istina o stradanju građana, ne zbog poziva na osvetu već zbog toga da se takvo nešto više nikada i nikome ne ponovi.

Manifestacija „Sjećanje na Srebrenicu“

-Neprijatelji Bosne i Hercegovine na našim ognjištima su htjeli da ugase vatru života, rekao je Zijad Kadrić. Međutim, nisu uspjeli ostvariti svoje namjere. Djeca žrtava genocida u Srebrenici svojim učenjem i radom tu vatru života održavaju. Narod koji nema svoju državu teško opstaje. Otuda i raste naša želja i potreba da mladima, prigodnim hedijama i stipendijama, jačamo krila i tako pomognemo da sutra lakše grade i izgrađuju našu domovinu Bosnu i Hercegovinu po našoj i njihovoj mjeri.

Lejla Nuhanović, Omer Mustafić i Anira Osmanović pročitali su svoje literarne radove nadahnute zbivanjem u Srebrenici.


Uručenje novčanih hedija studentima


Tokom manifestacije, deset studenata iz reda porodica šehida i poginulih boraca Podrinja dobilo je prigodne novčane hedije. Promovisana je i knjiga „Srebrenica“, autora Jasmina Husejnovića.


Zijad Kadrić sa učenicima koji su čitali literarne radove

Zijad Kadrić