Položeno cvijeće i služena misa na Memorijalnom groblju
OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA U VUKOVARU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 18. Nov 2022. 15:11:25
Hiljade građana iz Hrvatske i inostranstva i visoke delegacije prisustvovali su danas polaganju vijenaca i misi za poginule i nestale branitelje na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Misu zadušnicu je predvodio gospićko-senjski biskup, monsinjor Zdenko Križić.

Polaganje cvijeća i misa su dio obilježavanja 31. godišnjice pada Vukovara 1991. godine nakon opsade snaga tadašnje Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih formacija.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara 1991. godine i 31. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu obilježava se pod geslom "Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta" uz glavne komemoracijske programe od 18. do 20. novembra.

Program obilježavanja Dana sjećanja započeo je okupljanjem predstavnika braniteljskih udruga i državnog vrha u dvorištu Vukovarske bolnice, nakon čega je krenula Kolona sjećanja.

Dostojanstvena povorka u kojoj su bile hiljade ljudi iz cijele Hrvatske i inostranstva, krenula je iz dvorišta Vukovarske bolnice, putem kojim su bježale izbjeglice 1991. godine.

Put od 5,5 kilometara učesnici kolone prešli su za oko dva sata. Kolona sjećanja svoj put završila je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje se nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća za sve žrtve Domovinskog rata, služila misa zadušnica koju je predvodio gospićko-senjski biskup, monsinjor Zdenko Križić.


Beograd: Akcija Žena u crnom u znak sjećanja na zločine u Vukovaru
Aktivistkinje organizacije Žene u crnom i udruženja žrtava rata "Anima" iz Đulića održale su danas akciju ćutanja u crnini u znak sjećanja na zločine u Vukovaru 1991. godine, javlja Anadolu agency.
Aktivistkinje su nosile veliki transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" i "Pamtimo", kao i transparent sa fotografijom porušenog Vukovara uz tekst da je taj grad bio pod opsadom JNA 87 dana, da je ubijeno više od 1.000 civila, ranjeno oko 25.000 ljudi, a nesrpsko stanovništvo protjerano.
Nosile su i transparente sa podacima o logorima za nesrpsko stanovništvo u Srbiji.
Skup je obezbjeđivao manji broj policajaca.
Akciju su održale ispred Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) zbog toga što je to, kako su ranije navele u pozivu na akciju, institucija čiji je značajan dio članova 1980-ih i 1990-ih predvodio kampanju širenja i podsticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a nakon toga predvodio poricanje i relativizovanje zločina.
"Nažalost, SANU se nikad nije jasno distancirala od takvih svojih nečasnih članova", navele su Žene u crnom.
Aktivisti su na zgradu SANU prislonile tablu sa informacijama o logoru Stajićevo, koji je formiran 20. novembra 1991. godine kod Zrenjanina i kroz koji je prošlo više od 1.200 zatvorenika.
Aktivisti su ranije u saopštenju zatražili od države Srbije da utvrdi punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i pokretanja sudskih postupaka za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.
Žene u crnom traže i da država uvaži njihov zahtev za postavljanje spomen ploče na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama, kao i da država pokrene zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima.
Žene u crnom sutra će u Vukovaru prisustvovati komemoraciji. (Foto: Miloš Miškov - AA)


Navečer će niz Dunav, u sklopu programa "Svjetlosna rijeka sjećanja", biti pušteni zapaljeni lampioni u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji se u Hrvatskoj obilježava 18. novembra u sjećanje na dan kada je 1991. godine slomljena odbrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice.

Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba. Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez domova i protjerano je.

Vukovar je, sedam godina nakon pada, mirno reintegrisan. U gradu je prije rata živjelo više od 44.000 stanovnika. Međutim, prema popisu stanovništva iz 2021., u Vukovaru je živjelo 23.175 ljudi.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osudio je Mileta Mrkšića, jednog od zapovjednika jedinica JNA, na 20 godina zatvora zbog ubistava i mučenja, a Veselina Šljivančanina na deset godina zatvora zbog mučenja, ali je oslobođen optužbi za genocid i istrebljenje nesrba, dok je Miroslava Radića oslobodio optužbi.

Optužen je i uhapšen i Slavko Dokmanović, ratni predsjednik SO Vukovar, ali je prije izricanja presude 1998. godine počinio samoubistvo. Zločini u Vukovaru bili su dio optužnice i protiv nekadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, koji nije dočekao presudu, jer je umro u pritvoru Haškog tribunala 2006. godine.

Vojislav Šešelj, vođa "Belih orlova", oslobođen je pred MKSJ optužbi za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, između ostalog, i u sukobima u Vukovaru.

Foto: Samir Jordamović /AA