VUČIĆ I VLADA SRBIJE, ODLUKOM O VRAĆANJU VOJSKE I POLICIJE NA KOSOVO, PRIJETE RATOM
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. Dec 2022. 23:12:34
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je da je na sjednici Vlade Srbije donesena odluka da Komandatnu KFOR-a bude uručen zahtjev da se zatraži povratak srpske vojske i policije na Kosovo.

Vučić je rekao da je ovaj zahtjev u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Vlada Srbije na večerašnjoj sjednici donijela je odluku da večeras u elektronskoj formi, sutra ujutro na administrativnom prelazu komandantu KFOR-a uručimo naš zahtjev, a u skladu sa Rezolucijom 1244, da se određeni broj, u stotinama, do 1.000, vojnog i policijskog osoblja vrati na Kosovo, - rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da je odluka o slanju zahtjeva KFOR-u na sjednici Vlade donesena jednoglasno.

Vučić je rekao da ne očekuje da zahtjev bude usvojen, iako bi doprinio miru.

- Nisu željeli to ni da čuju jer je to prst u oko onima koji žele da odlučuju o nama bez nas, bez prava, o pravdi i da ne govorimo, - naglasio je i pokazao Povelju UN, Rezoluciju 1244, vojno-tehnički sporazum, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Solunsku deklaraciju.

- Pripremamo i papir broj sedam Lisabonski, a možete i Ugovor o EU da računate kao sedmi, - rekao je Vučić i objasnio da tzv. Kosovo nije država u skladu sa normama međunarodnog prava.

On je rekao da je pitao predstavnike dijela međunarodne zajednice koji će ugovor da poštuju i da je dobio odgovor "nijedan".

- To sam čuo nedavno, prije nekoliko dana. Doslovno mi je rečeno da ne poštuju nijedan ugovor, - rekao je Vučić i rekao da ima svjedoka iz međunarodne zajednice koji je prisustvovao tom sastanku.

On je pročitao dio francusko-njemačkog prijedloga o kosovskom pitanju, koji se poziva na međunarodno pravo, ali u vezi poštovanja teritorijalnog integriteta obje strane.

U jednom stavu se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacija, drugim riječima, članstvo tzv. Kosova u UN.

- Dođe vam iz kože da iskočite kad to pročitate, - rekao je Vučić.