Obilježena 29. godisnjica Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg
ISTINA JE NAŠE NAJJAČE ORUŽJE
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 27. Dec 2022. 19:12:47
Prije 29 godina u odsudnoj bitci za Sjeničku kosu i Orahov brijeg bosanskohercegovačke patrote osujetile su namjere pripadnika Vojske Jugslavije i njihovih kolaboracionista iz Bosne i Hercegovine da ovladaju slobodnim teritorijama vogošćanskih naselja Kobilja Glava, Hotonj, Ugorsko i Barica te, zauzmanjem brda Žuč, tako stvore pretpstavke za osvajanje glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Na Centralnoj manifestaciji koju je danas (27.12.2022.) na Kobiljoj Glavi organizovala Jedinstvena organizacije boraca-Unije veterana Općine Vogošća, brojni građani i preživjeli borci Prve „slavne“ motorizovane - 111. „viteške“ brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, evocirali su uspomene na te sudbonosne dane.


Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju na Sjeničkoj kosi, i Spomen obilježju poginulim pripdanicim odreda policije MUP-a RBiH za specijalne namjene „Bosna Mostar“, odata je počast onima koji su tada, na ovom prostoru, u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.

- Istina je naše najjače oružje, rekao je u svom obraćanju Salem Numanović, predsjednik Upravnog odbora JOB-Unija veterana Općine Vogošća i jedan od učesnika ove bitke. A istina nam govori da je na našu zemlju Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija. Dokazuje to učešće srbijanskih specijalaca u ovoj bitki, učešće koje razbija laži o tome kako naši susjedi, sa desne strane Drine, nisu bilo agresori na našu zemlju. Prije 29 godina smo im pokazali kako se brani svoja zemlja, svoje ognjište i svoj dom. Tako ćemo se, još snažnije i još jače, i danas i sutra, oduprijeti svima onima koji, još uvijek, maštaju da ugroze bezbjednost naše domovine Bosne i Hercegovine.


Pored njega o značaju obilježavanja ovakvih manifestacija govorili su Migdad Hasanović, vršilac dužnosti Načelnika Općine Vogošća i Omer Osmanović, Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo. Iskazali su potrebu da se, ovakvim i sličnim manifestacijama, od zaborava čuva istina o herojskim događajima iz naše bliske prošlosti.

U prigodnom programu učestvovali su učenici Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave, dok su Ajna Kopić iz Osnovne škole „Izet Šabić“ iz Hotonja i Nejla Bešlija iz Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave pročitale svoje, vrlo nadahnute, literarne radove pisane na temu ove značajne bitke.

Po okončanju manifestacije nastavljeno je druženje preživjelih boraca i gostiju.


Migdad Hasanović

Omer Hasanović

Alma Kopić i Nejla Bešlija