CIVILNE ŽRTAVE RATA ZAHTJEVAJU OD SCHMIDTA: ZABRANITE PROSLAVU DANA RS I SANKCIONIŠITE ODGOVORNE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 06. Jan 2023. 00:01:02
Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo uputila je protestno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom obilježavanja nelegalnog "Dana RS" koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Izrazili su duboko ogorčenje i negodovanje što oni koji su 9. januara 1992. nelegalno proglasili Državu srpskog naroda i u kontinuitetu od pet godina ubijali i ranjavali nedužno civilno stanovništvo grada Sarajeva i cijele BiH, danas nakon 30 godina proslavljaju neustavni dan Republike Srpske.

Naglašavaju da visoki predstavnik mora imati na umu da će svečani defile činiti i promovisati oni koju su 1.425 dana grad Sarajevo držali pod opsadom, gdje je ubijeno više od 12.000 Sarajlija, od toga 1.601 dijete, a više od 50.000 Sarajlija je ranjeno.

- Tražimo od Vas uime preko 10.000 civilnih žrtava rata da iskoristite bonske ovlasti koje Vam daje Dejtonski sporazum i sankcionišete negatore presuda Ustavnog suda BiH i zabranite obilježavanje 9. januara Dana Republike Srpske nastale na etničkom čišćenju i genocidu - navedeno je u pismu.

Svako obilježavanje neustavnog 9. januara je "sipanje soli na rane žrtvama" koje ni nakon 30 godina nisu dobile adekvatnu moralnu satisfakciju po pitanju procesuiranja ratnih zločina, saopćeno je iz Unije.

/Foto: VSTV BiH/