ISTOČNO OD SARAJEVA
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 07. Jan 2023. 12:01:59
Strah koji se nameće kao ključna kategorija života jednom narodu, u ovom slučaju Bošnjacima, pripadnika vjere islam, po uzoru na historijska iskustva fašizma, nacionalizma i rasizma, koji i pored deklarativnih “zabrana” cvjeta u svijetu, redovan je pokušaj s početka januara u entitetu Republika srpska. To ne znači da se ista aktivnost ne odvija i tokom ostalih mjeseci. Naprotiv! Time se želi pokazati da definisano zlo Srpske pravoslavne crkve po obrascu zvanom “Načertanije” i dalje ispisuje svoje tragove na genocidom osvojene prostore. Zato i ponedjeljak, 9.januar, u srcima građana Bosne i Hercegovine, prije svega Bošnjaka ali ostalih čestitih ljudi na ovim prostorima kojima uniforma i paradiranje sa oružjem, ima samo jedno značenje. Rat! Strah! Zločin!

No, kako sam već pisao tačno prije godinu, moje poznavanje vojne doktrine i svega onog što bi značilo organizovanje oružanih formacija jeste sasvim dovoljno za posmatranje probnog paradiranja nakinđurenih maloumnika u Lukavici, čije puščane cijevi na prsima imaju snagu za onu dječiju igru “ke-kama” ili kako je u mojoj Hercegovini zovu “ta-taa.” Usporedbe radi Rusija je, ta nekad strašna sila, u osporavanoj Ukrajini i zadnji zub je polomila. Proći će još jedna parada, nikako ponosa, već sramote koju svjesno prihvata jedan narod, po cijenu vlastitog siromaštva i poniženja,opljačkan do te mjere da će i taj dan paradirati po rupljivom asfaltu i čekati da se sa govornice ukaže zlatan zub.
No šta je sa “političkim Sarajevom”?

Namjerno koristim termin raspojasanog galamdžije, seoskog varalice i narikače ispod šatre, kojem se predhodna vladajuća struktura uvlačila pod skute prešućujući odrednicu “političko Sarajevo, muslimani Federacije, bošnjački jezik i sl.” Isto čine i novi jahači magle, u posesivnom trku za vlast, jer su trojica od osam lidera već pikirala stolicu i potpuno se oglušuju na ove termine. Uz to prihvataju i dalje negiranje bosanskog jezika. Ovdje trenutno i samo trenutno isključujem Nermina Ogreševića i Semira Efendića. Zasad su pokazali karakter, ali koliko to u Bosni može da traje?


Gastronom “Neeka” spominje “švedski sto” i tako potvrđuje svoju pohlepu. Za sve ove godine političkog djelovanja zapamtio sam ga kada je 2013.godine sa svojim drugom po ispijanju alkohola pišao u Neretvu slaveći nešto čega bi se iole razuman trebao stidjeti. O tome sam pisao u nekoliko navrata. Sada tvrdim da njegov sav učinak neće vrijediti ni jednog pišanja. Živi bili pa vidjeli!
I ko je to iz “političkog Sarajeva” predložio Miletu da nam “šukne” Šulića za Bošnjaka u VM BiH?

Ni “izborni pobjednici” sada opozicija, nemaju razloga za likovanje, jer su njihove voštane figure bile desetljećima na pozicijama, a sada se oglašavaju se rikom koja neće iznjedriti parenje. Za trideset godina vladavine, mogli su biološki napraviti, odgojiti i školovati na prestižnim fakultetima širom svijeta, kadrove kojima bi mogli adekvatno parirati “ruskim blizancima” Draganu i Miletu.

Ovako botujući protiv svih koji nisu s njima, tonu u političko blato iz kojeg nema iskrene ruke za spas. Dok se medijski nadlajavaju sa onima iz zamalo “okteta” ne gube samo Bošnjaci za koje tvrde da imaju licencu a koju već u prvim koracima obezvređuju ovi iz trenutnog “seksteta”. Ovdje gube svi građani Bosne i Hercegovine. Gube državu sa definisanim strukturama koje ju kao takvu čine i to bi trebalo zabrinuti sve umne građane. Ponavljam umne jer maloumnika je na sceni i previše.

Zato je nepotreban strah od paradiranja 9.januara kojeg sam lani u Banjaluci nazvao “prostatitis” jer je dominirao u ešalonima tog “strašnog stroja.” Treba svaki trenutak iskoristiti za okretanje k sebi, svom biću, svojoj nutrini, zaviriti u svoje police naučenog ili naučiti ako tamo fali, pa pokazati se na djelu. Pišanje i marširanje nije djelo, već nedjelo koje ima intenciju da preraste u zlodjelo.
Konačno treba nam svima biti jasno, posebno onima koji će već 10.januara iz Lukavice krenuti u šeher Sarajevo za poslom koji donosi platu, da put do istočnog Sarajeva jeste popločan istim namjerama kao i s početka devedesetih. Samo što sada kreću u svatove bez neophodne opreme. Znate!