ADNAN ŠERAK I MIGDAD HASANOVIĆ U UTRCI ZA FUNKCIJU NAČELNIKA OPĆINE VOGOŠĆA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 16. Jan 2023. 14:01:20
U nedjelju, 5. februara ove godine, u Vogošći će biti održani prijevremeni izbori na kojima će 27.975 registrovanih građana ove lokalne zajednice, birati novog načelnika, jer je dosadašnjem Edinu Smajiću, zbog izbora u Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prestao mandat Načelnika Općine.
Na dan prijevremenih izbora, u utrci za ovu funkciju, rukavice će “ukrstiti” Migdad Hasanović kojeg je predložio Općinski odbor SDA i Adnan Šerak, kandidat Ujedinjene koalicije koju čine NiP, Naša stranka i SDP.

Migdad Hasanović trenutno je vršilac dužnosti Načelnika Općine Vogošća. Diplomirani je inžinjer elektrotehnike i nalazi se na postdiplomskom studiju, gdje radi na pripremi i odbrani magistarske teze na Odsjeku za računare i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U više navrata je biran za vijećnika u Općinskom vijeću Vogošća.

Adnan Šerak je trenutno izvršni direktor za kanalizacioni sistem u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija”. Po struci je diplomirani inžinjer saobraćaja. Bio je kandidat NiP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo 2018. godine.

Period predizborne kampanje skraćen je na 15 dana što ne ide na ruku kandidatu Ujedinjene koalicije jer njegov protu kandidat, kao vršilac dužnosti Načelnika Općine Vogošća, obilato koristi tu funkciju da se promoviše, kako u kontaktima sa građanima i brojnim udruženjima građana, privrednim i drugim subjektima, tako i u programima RTV Vogošća.

Uprkos svemu, špekulacije o tome da bi opozicija mogla ugroziti poziciju Stranke demokratske akcije i od nje „preoteti“ ovu značajnu poziciju i dalje su aktuelne. No, ukoliko ne bude potpunog jedinstva opozicionih stranaka, teško da joj ko može ugroziti ovu funkciju. Sumnju u slogu opozicije podgrijavaju postupci Demokratske fronte-GS-a, NES-a i SBB-a, sadašnjih koalicioni partneri SDA na lokalnom nivou, koji nisu istakli svoje kandidate. Hoće li oni i dalje ostati vjerni Stranci demokratske akcije ili će podržati kandidata Ujedinjene koalicije ostaje da se vidi. Ostanu li u partnerstvu sa SDA Migdad Hasanović bi i prije samog glasanja mogao proslaviti pobjedu.

Neki ipak vjeruju kako se, u “okršaju” za funkciju Načelnika Općine Vogošća, glasači neće opredjeljivati za predložene kandidate već će njihova podrška biti usmjerena za ili protiv ostanka Stranke demokratske akcije u vlasti. Hoće li tako uistinu i biti ostaje da se vidi.