BIRMINGHAM: U VRTU MIRA ZASAĐENO SPOMEN DRVO KAO SIMBOL POČASTI ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. Jan 2023. 13:01:28
Ukrasno stablo trešnje (Prunus schmittii) zasadili su u Vrtu mira Svetog Tome Cllr John Cotton, član kabineta za socijalnu pravdu, sigurnost zajednice i jednakost, i glavni nadzornik Mat Shaer, vođa policije West Midlandsa, odjela za zločine iz mržnje.

Ceremonija sadnje drveta je posvećena sjećanju na žrtve genocida a ujedno i zavjet da će grad Birmingham koristiti lekcije iz Srebrenice u borbi protiv predrasuda, diskriminacije i zločina iz mržnje. Stablo također odaje počast stalnoj podršci općine Birminghama bosanskohercegovačkoj zajednici i Sjećanju na Srebrenicu.


Cllr Cotton je rekao: “Ovo drvo je simbol bosanske zajednice i svih drugih zajednica u Birminghamu, da nikada ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici i ponovo potvrditi našu opredijeljenost da se suprotstavimo svim oblicima mržnje i predrasuda – kojima nema mjesta u naš grad.

"Sada je više nego ikad od presudne važnosti da se okupimo kao ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, bez obzira na naše porijeklo, kako bismo slavili različitost i bili zajedno u solidarnosti - i zajedno izgradili bolju budućnost bez mržnje."

Više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je samo zato što su bili Muslimani tokom genocida u Srebrenici 11. jula 1995. a više od 100.000 ubijenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.


Nadzornik Shaer, koji je također predsjedavajući regionalnog odbora Remembering Srebrenice za West Midlands, dodao je: “Izuzetno sam zahvalan Gradskom vijeću Birminghama na njihovoj kontinuiranoj podršci u odavanju počasti sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici. Vrt mira je najprikladnija lokacija, a sadnja stabla sa spomen pločom bit će trajno svjedočanstvo te podrške.”

U Velikoj Britaniji, Sedmica sjećanja na Srebrenicu održava se svake godine u susret godišnjici 11. jula, onoga što se smatra najgorim zločinom na europskom tlu od Drugog svjetskog rata.


Lejli Delić, drugoj generaciji žrtve genocida, u ovom najstaršnijem zločinu na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata ubijeno je vise od 30 članova porodice. Svake godine učestvuje i u Maršu mira. U svom obraćanju izjavila je: “U kontaktu sam sa bh omladinom širom svijeta i zajedno dajemo doprinos u organizovanju Marša mira. Ponosna sam na činjenicu da se svake godine tokom sedmice sjećanja na Srebrenicu u UK organizuje više od 1000 komemoracija. Kao mlada osoba porijeklom iz Bosne, zahvaljujem se Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, organizaciji Remembering Srebrenica i njenim regionalnim pododborima, BH UK Networku i mnogobrojnim aktivistima koji daju ogroman doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.”


Vrt mira Svetog Tome u Birminghamu, je spomenik miru i spomenik svim poginulima u oružanim sukobima. Vrt mira nalazi se u neposrednoj blizini crkve Svetog Tome, koja je napola srušena tokom bombardovanja Birmingham 1940. godine i nikada nije obnovljena. Vrt je obnovljen 1955. godine u znak sjećanja na krunidbu kraljice Elizabeta II. Redizajniran je 1995. godine u znak sećanja na pedesetu godišnjicu završetka Drugog svetskog rata. Kada su svjetski lideri došli u Birmingham na samit G8 1998. godine, svaki je posadio drvo koje predstavlja svoju zemlju.

Ceremonija je organizovana u saradnji sa aktivistima organizacije BH UK Networka i Remembering Srebrenice, piše u saopćenju Bosnia & Herzegovina UK Network - Bosnia House.