Bosanska pitanja dana
CHRISTIAN SCHMIDT HOHER REPRÄSENTANT FÜR BOSNIEN
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 31. Jan 2023. 15:01:42
Herr Schmidt,
Niste položili ispit ni u europskom ni britanskom parlamentu. Vaši odgovori su bili neprecizni sa puno falša. Niste se dobro spremili za ispit. A imali ste dovoljno i vremena i školskih udžbenika za to. Imali ste pogrešne učitelje.

No, ne očajavajte. Ima popravni za vas. Odgovorite precizno na sljedeća bosanska pitanja:

1) Da li znadete da je Bosna bila kraljevina kad svijet nije znalo ni za Hrvatsku ni za Srbiju?

2) Šta je za vas Bosna danas - nezavisna, suverena i međunarodno priznata zemlja i država jednakopravnih građana i naroda ili je za vas Bosna gubernija Hrvatske i Srbije?

3) Da li znadete da je Sarajevo bilo pod opsadom od udara srpskih granata i snajperista 1425 dana, tri puta duže od opsade Staljingrada?

4) Da li znadete da su srpske granate i snajperisti ubili 11.000 (jedanaest hiljada) Sarajlija svih vjera i nacija, ali najviše „legitimnih“ Bošnjaka/Bosanaca i 1601 (hiljadu šesto i jedno) sarajevsko dijete svih vjera i nacija, ali najviše djece Bošnjaka/Bosanaca?

5) Herr Schmidt, vjerujete li u međunarodno pravu?

6) Priznajete li presude međunarodnog suda pravde u Hagu o agresiji Srbije i Hrvatske na nezavisnu, suverenu i međunarodno priznatu bosansku zemlju i državu?

7) Priznajete li presude međunarodnog suda pravde u Haagu o genocidu u Srebrenici?

8) Priznajete li presude međunarodnog suda pravde u Hagu o „udruženom zločinačkom poduhvatu“ (UZP) protiv bosanskih građana svih vjera i nacija, ali najviše protiv autohtonih Bošnjaka/Bosanaca?

9) Herr Schmidt, vjerujete li u ljudska prava i demokraciju ili vjerujete u aparthejd po licenci „legitimne“ hrvatske politike u Hercegovini?

10) Mislite li još uvijek, kao Wolfgang Schäuble, da je Bosna „oaza nemira“ i opasnost za mir i sigurnost u Europi zbog muslimana Bošnjaka, koji su preživjeli genocid i UZP-e?

11) Šta je vaša misija kao visokog predstavnika međunarodne zajednice, koja je bezbroj puta priznala svoje kardinalne greške u Bosni - da nastavite tradiciju kardinalnih grešaka ili da se uozbiljite i shvatite da ste vi u bosanskoj zemlji i državi, koja ništa od vas ne traže osim da poštujete ljudska prava, demokraciju, europske standarde vladavine prava te da poštujete punopravne presude međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu i UZP-u?

12) Zašto šutite kad vas Milorad Dodik grubo i kočijaški vrijeđa i ponižava, ali kad vas Bošnjaci/Bosanci demokratski upozore na vaše kardinalne greške, vi na njih vičete poput nekog diktatora?

13) Zašto vaša država Njemačka šuti na Dodikove zlobne komentare na račun vašeg porijekla, na račun vaše nacije i osobne časti?

14) Šta mislite zašto Aleksandar Vučić šuti kad vas Dodik blati na očigled cijeloga svijeta?

15) Šta mislite da li je Vučiću draži Milorad Dodik ili su mu draži njemački evri?

16) Herr Schmidt, da li, zaista, mirno spavate nakon što ste donijeli odluku da jedan Bošnjak u Federaciji vrijedi četiri puta manje od Hrvata i preko deset puta manje od Srbina?

17) Jeste li svjesni grijeha kojeg ste počinili.

18) Bojite li se kletve žrtava genocida i UZP-a?

19) Bojite li se Boga? Ne sumnjajte - ima, ima Boga. Nije mrtav. Bog je živ a Friedrich Nietzsche je mrtav.

20) Da li, nakon svega, osjećate našu bosansku zebnju i strah od novog genocida i UZP-a zbog vašeg nonšalantnog, površnog, nesavjesnog i neodgovornog odnosa prema bosanskim i europskim vrijednostima u zemlji i državi na brdovitom Balkanu - Bosni i Hercegovini - oazi mira i suživota u drevnoj hiži Dobrih Bošnjana?

Imamo mi još pitanja za vas, Herr Schmidt, ali za vaš popravni nakon neuspjeha na ispitu pred europskim i britanskim parlamentom, ovih 20 bosanskih pitanja je dovoljno.

Herr Schmidt, očekujemo vaše precizne i jasne odgovore kako bismo vam mogli dati našu bosansku ocjenu, koja je važnija od svih drugih ocjena, o vašem radu kao visoki predstavnik za bosansku zemlju i državu u ime međunarodne zajednice.

Herr, nemojte se ljutiti ni vikati na nas što vam postavljamo ovakva pitanja jer su to pitanja, na koja vi treba da odgovorite jasno i precizno, za nas - biti ili ne biti - jer pamtimo i čitamo znakove na putu, od kojih neki našu bosansku zemlju i državu upućuju i vode krivim putem.

Allahu Sveznajući, pouči nas da idemo Prvim putem do cilja s kojim si Ti zadovoljan. Amin!