Brnabić i Schmidt
BEOGRAD: RAZGOVOR SRBIJANSKE PREMIJERKE I VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 01. Feb 2023. 14:02:33
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom o značaju zajedničkih projekata u regionu za njegov napredak, kao i iznalaženju načina da se njihova realizacija ubrza, saopćeno je iz Vlade Srbije.

"Brnabić je podsetila na to da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je opredeljena i otvorena za razvoj dobrosusedskih odnosa i bilateralne saradnje, što obuhvata, kako saradnju sa njenim centralnim tako i sa entitetskim vlastima. Premijerka je tokom razgovora u Vladi Srbije još jednom podvukla da je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontinuitetu u prethodnim godinama slao pozitivne signale i da nastavlja sa takvom politikom, ujedno istakavši da su bezbednost, stabilnost i ekonomski razvoj u interesu čitavog regiona", navodi se u saopćenju iz Vlade Srbije.

Brnabić je, kako se dodaje, kazala kako Srbija takođe pruža mnoge mogućnosti, posebno mladima, za razvoj njihovih potencijala, ulaže u savremene tehnologije i IT, ali je takođe veoma otvorena da sa Bosnom i Hercegovinom gradi mostove na svim poljima. Navela je da se raduje saradnji sa novim Savjetom ministara Bosne i Hercegovine.

"Premijerka je i ovom prilikom ponovila da je neprihvatljivo i suprotno diplomatskoj praksi nedavno objavljivanje note Ambasade Srbije u Bosni i Hercegovini sa ličnim i poverljivim podacima, koje je dovelo do ugrožavanja bezbednosti štićene ličnosti. Ona je ujedno zahvalila sagovorniku na nedavnom telefonskom razgovoru na ovu temu i iskazanom razumevanju", stoji u saopćenju Vlade Srbije.

Navodi se kako je Schmidt, ocijenivši ovakvu praksu kao neprihvatljivu, istakao da je u skladu sa odlukom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o tome izvijestio diplomatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

On se saglasio sa Brnabić da su stabilnost regiona i njegov ekonomski razvoj izuzetno važni, kao i da u Beogradu vidi iskrenog saradnika i partnera, navodi se u saopćenju Vlade Srbije.

Foto: Miloš Miškov/AA