TAHIROVIĆ I RAMIĆ: POSTUPAK PROTIV IMAMA MAHIĆA MORA BITI OBUSTAVLJEN, ON JE POLITIČKOG KARAKTERA
Autor: Hayat
Objavljeno: 08. Feb 2023. 19:02:21
Mnogo bure diglo se nakon što je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić u jednoj od hutbi govorio o svetosavlju.

MUP RS-a pozvao ga je na saslušanje, a sve se odigralo rano jutros mimo očiju javnosti. Utisak je da se situacija nepotrebno užarila i da je tenzije potrebno spustiti. Međutim, ostaje gorak okus zbog svega što je prethodilo ovakvom epilogu, a posebno hajka na efendiju Mahića, koji je kao desetogodišnji dječak bio zarobljen u logoru Trnopolje.

Dok se proganja ef. Mahić, ratni zločinci mirno šetaju ulicama.

O ovome su u emisiji “7Plus” govorili Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Tahirović je povukao paralelu između onoga što se dešavalo tokom agresije na BiH konkretno u Prijedoru, i onoga što se dešava u kontinuitetu od 1992.

Prvi načelnik MUP-a u Prijedoru bio je Simo Drljača koji je ubijen prilikom hapšenja 1997., a optužen je za ratne zločine u Prijedoru. U okviru tog MUP-a formirani su logori, od Omarske do Manjače, i ta policija je strijeljala oko 200 prijedorčana na Korićanskim stijenama. Kako i zašto paralela? Jedan svećenik katolički 1992. je prošao sličnu torturu koju prolazi glavni imam iz Kozarca. Naime, Stipo Šošić je imao isti put, golgotu koju je preživio zahvaljujući Simi Drljači i njegovim ljudima. Ovih dana smo svjedoci napada na glavnog imama, gdje je došlo do usijanja. Jedna nespretna izjava samog imama. Ono što je nevjerovatno jeste da se niko nije izvinuo za zločine počinjene 90-tih, a imam se izvinio za ono što je uradio, a niko to izvinjenje nije prihvatio i krenulo se dalje. Mi nemamo izvinjenje za ogromne zločine koji su se desili, nemamo izvinjenje za Tomašicu, za Omarsku, Manjaču, Srebrenicu niti bilo šta. Čak štaviše imamo predsjednika kvazientiteta koji negira zločine, pa i danas je ponovio da se ne zna ko je počinio zločine na Markalama. Postojanje kontinuiteta zla se nastavlja, jer oni početnici kao što su Drljača i drugi ostavili su duboke temelje u tom MUP-u koji je i presuđen za mnoge zločine, – kazao je Tahirović.

Ramić je iznio mišljenje pravnih eksperata, i kako smatraju Mahić nije izvršio nikakvu povredu bilo kakvih odredbi krivičnog zakona BiH, jer da bi se ta povreda izvršila, trebaju postojati dva djela. Jedno je javno pozivanje na mržnju, a drugo je upotreba marketing sredstava za postizanje mržnje.Hafiz Mahić nije upotrijebio ni jedno od ovih sredstava, čak suprotno. Ponašao se u skladu sa članom 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih slobooda koja jasno pokazuje potrebu za iznošenjem mišljenja o bilo kojoj društvenoj pojavi – kaže Ramić.
On dodaje da svetosavlje jeste društvena pojava. Čak štaviše, to je društvena pojava koja nailazi na različita mišljenja unutar srpskog, akademskog, kulturnog, duhovnog, vjerskog establišmenta.


Mahić je svojom hutbom htio da skrene pažnju na totalnu diskriminaciju obrazovnog sistema u entitetu RS, gdje bošnjačka djeca nemaju pravo da izučavaju maternji Bosanski jezik, gdje nemaju pravo da izučavaju bošnjačku i bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju. Taj sistem nije sekularan i on duboko vrijeđa Bošnjake i bošnjačku djecu. Po našem mišljenju, gospodin Mahić nije počinio krivično djelo. Ono što se danas dešavalo u Prijedoru, smatramo da su strukture koje su pozvale Mahića uvidjele da su pogriješile. Smatram kao čovjek i istraživač mislim da će ovaj postupak morati biti obustavljen. On je isključivo političkog karaktera koji ima dva osnovna cilja, zastrašivanje povratnika u Prijedoru i bitan cilj o kome se malo priča, a to je zastrašivanje intelektualaca. Mahić jeste imam, ali je i intelektualac, akademski čovjek i istraživač koji se bavi naukom. Nauka je dokazala genocid u Prijedoru, ne sudovi. Sastavni dio tog genocida je elitocid, ustavno ubijanje, mučenje, protjerivanje prijedorske inteligencije. Sve što se dešavalo Mahiću je taj cilj, – pojasnio je Ramić.
(N.H.)