REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: ZAKLJUČAK SKUPŠTINE GRADA PRIJEDORA JE SRAMOTAN
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 16. Feb 2023. 18:02:36
SARAJEVO, 16. FEBRUAR 2023. (MINA) - Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ocijenio je sramotnom današnju odluku Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amir-ef. Mahića 27.01.2023.godine u džamiji u Kozarcu.

„Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro“, izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA.

Podsjećamo, "Zauzimanje stavova i donošenje zaključaka povodom izjava glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira Mahića" bila je jedina tačka dnevnog reda sjednice u Prijedoru.
Prema usvojenom zaključku, Skupština "najoštrije osuđuje istupanje i govor glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kozarac Amira Mahića 27.01.2023. godine u džamiji u Kozarcu, koji je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izazvao jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući historijske činjenice".

Advokat hafiza Mahića Emir Kovačević izjavio kako ovaj zaključak sadrži neistine upućene prema hafizu Mahiću.

„Apsolutno ne stoji da je on iskrivljavao historijske činjenice, kako se citira u zaključku. Smatram da ima elementa za podnošenje tužbe zbog klevete, a o tome ćemo kasnije odlučiti u konsultacijama sa branjenikom“, kazao je Kovačević.

Dodao je kako je na ovaj način Skupština sebi dala za pravo da presudi hafizu Mahiću, prije odluke nadležnih sudskih institucija, što dovoljno govori o nepremijerenom pritisku na pravosudne organe.