DŽEMRE
Autor: Dr. Mesud A. Ramić
Objavljeno: 01. Mar 2023. 17:03:22
DŽEMRE

1. marta u zemlju
u život u Bosnu.
Ezan mladih pupova,
od prekrasnih bulbula.
Zvono novog proljeća
i raspusta hladnōća.
Uzdahe zagrijava
pa Bosna otopljava.
Ljiljani se raduju
Opet će da cvjetaju.

Dok priroda čeka proljetno otopljenje, atmosfera prvog marta u Bosni već zagrijana. „Da bi nama bilo bolje neko je poturao svoja pleća“ kažu tekstovi stare pjesme aktuelne i danas. Zastave se vihore, emocije sabiraju, analize pljušte a politika po svome. Uz škljoc i blic bitno je osporiti neosporivu zajedničku nam bosanskohercegovačku slavu. Dovoljno je pogledati svoj pasoš i gluposti same odu. Ne bi mi bili to što jesmo da ne balvaniziramo i postavljamo menike razdijelnike.

Jedan menik razdijelnik na Drini na ćupriji udari vješti pisac. Samo on zna motiv svoje grozne priče, sa nabijanjem na kolac, kojom uvede embargo normalnim dobrosusjedskim odnosima. Još jedan menik razdijelnik u ovom vremenu opet je udaren. Embargo na dobrosusjedske odnose uvede Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini stavljanjem sve volje slobodnog društva na HDZov savjetodavni kolac. Samo on(i) zna(ju) svoj motiv u tome. I neće (se) povratiti odluke. Novi strateški okvir je uspostavio vezanjem zastava SNSD & HDZ. Taj proces je zaokružen međunarodnom podrškom HNS-u da vlada tim odnosima.

Bošnjaci su postali kolateralna šteta novog odnosa ljutih rivala u svojoj državi. Tužno i za ne povjerovati! Zato je bitno ne referisati se samo na jedan (ovaj) izborni ciklus i ne relativizirati efekte novog odnosa. Ovdje se radi o predpostavkama koje imaju svoje dugoročne efekte. Međutim šteta za Bošnjake je već nastupila. Da bi se ublažila ova šteta mora se ponuditi konstruktivan odgovor. Mora se uspostaviti novi veliki odnos na drugoj strani kao protuteža. Minimalni intenzitet odgovora je crveno-zelena koalicija među bošnjačkim/bosanskim političkim rivalima. I ta koalicija je minimalna brana za štetu koja je nanesena, međutim prvi je mogući otpor ovoj antidržavnoj bujici. Moramo biti državotvorni domaćini i dati šansu tim novim odnosima.

Da budemo jasni, reprezentacija „novih“ koji crpe snagu iz „muslimanske“ kvote može dobaciti isto ili čak možda manje nego „stari“. Samo novi odnos „stari-novi“ i njihova solidarnost može popustiti omču oko vrata Bosanskog naroda. Ako ne bude ovog novog odnosa, ukoliko se ne uspostavi kompromisni odnos snaga na bazi bosanske matične politike, generacije koje dolaze će biti uvijek korak iza/sporije u borbi za dalju normalizaciju odnosa unutar države.

Unatoč razdijelnicima, gore glavu i raduj se svijete bosanski. Svim dobrim Bošnjanima sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Dr. Mesud A. Ramić - 01.03.2023