EDIN HASANOVIĆ - OD BOSANSKE IZBJEGLICE DO HOLIVUDSKIH VISINA
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 14. Mar 2023. 20:03:38
Film “Na zapadnom frontu sve tiho”, u kojem glumi Edin Hasanović, osvojio je čak četiri Oscara.

Edin Hasanović (rođen 2. aprila 1992. u Zvorniku, Republika Bosna i Hercegovina) je njemačko-bosanski glumac.

Rođen je 1992. godine u blizini Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike srpske tada su oko 700 muškaraca odveli u nepoznatom pravcu. Za posmrtnim ostacima njih više od 200 još uvijek se traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dva brata. Edin i njegova majka Hida su uz pomoć Crvenog križa izbjegli u Njemačku.

- “Odrastao sam bez oca. Nikad ga nisam upoznao. Kad su ga odveli, imao sam samo dva mjeseca. U svom dosadašnjem životu nisam imao muškarca pored sebe da me nauči onim stvarima kojima svaki otac uči svog sina. Uvijek sam takvu osobu tražio u direktorima ili starijim drugovima. Pročitao sam puno knjiga i gledao puno dokumentaraca. Pokušavam shvatiti što se tada dogodilo u Bosni”, rekao je ranije Edin u razgovoru za Deutsche Welle.

Glumu je volio od malih nogu.
Sudjelovao je u snimanju serije “KDD” koja je označila početak njegove glumačke karijere. Uslijedile su uloge u filmovima “Prebacivanje krivnje”, “Život nije za kukavice”, “Ocijenite svog spoja”... Unatoč životu u Njemačkoj, nikada nije zaboravio odakle je.

Majka ga je naučila govoriti bosanski jezik.

"Rekla mi je da trebam voljeti Bosnu, bosansku hranu i bosansku kulturu. U Bosni sam uglavnom ljeti, kada sam kod rođaka, djeda i nane. Tamo idem napuniti baterije"….Ja sam 100 % Bosanac!

/Foto: Edin H. FB/