ESKOBAR POSLIJE SASTANKA SA OSMANI: VERUJEM DA ĆEMO POSLIJE SUBOTE IMATI DOBRE VIJESTI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 17. Mar 2023. 13:03:15
Specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani da očekuje dobre vijesti nakon susreta premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u subotu, u Ohridu, javlja Anadolija.

Predsjednica Osmani je u izjavila nakon sastanka sa Eskobarom kazala da će Kosovo nastaviti da se angažuje u dijalogu sa punom posvećenošću i konstruktivnim pristupom, kao što je činilo i dosada. Osmani je rekla da sastanak 18. marta, u Ohridu, ima važan zamah, te da samo pravičan, održiv i sveobuhvatan sporazum u kojem se dvije države tretiraju kao ravnopravne može da obezbijedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

"Moje očekivanje kao predsjednika je da će sporazum Kosovu donijeti konkretan, opipljiv sporazum, obezbijediće integraciju Kosova u evroatlantske institucije, obezbijediće sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice Kosova u institucija Republike, a to će onda rezultirati momentalnim efektivnim raspuštanjem svih nelegalnih struktura Srbije. Također, ovaj sporazum uključuje važne principe međunarodnog prava i međunarodnih odnosa koji će otvoriti put za međusobno priznavanje“, naglasila je Osmani.

Ona je rekla da je važno i da su sporazumi koji proizilaze iz dijaloga primjenjivi i da nađu podršku predstavnika građana u Skupštini Kosova.

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Eskobar rekao je da očekuje veoma produktivan susret Kurtija i Vučića u Ohridu. Istakao je da je veoma optimističan u pogledu mogućnosti mirnog rješenja Kosova i Srbije i vjeruje da će poslije subote biti dobrih vijesti.

Eskobar, koji će u Ohridu biti posmatrač, rekao je da SAD namjeravaju da u potpunosti podrže svaki ishod koji približava mir regionu i pojačava mogućnosti da Kosovo i Srbija i ostatak regiona postanu punopravni članovi evropske zajednice.

"Smatramo da je ovaj evropski prijedlog olakšan kroz dijalog EU izuzetna prilika za trajni mir između dvije važne zemlje regiona. I, kao najveći pobornik Kosova u svijetu, cilj nam je da ovo funkciniše za Kosovo i cio region, da otključa neke od najnovijih resursa koje Balkan obezbjeđuje za sebe i za cijelu Evropu“, naglasio je Eskobar.

Nakon sastanka sa Osmani, Eskobara će primiti predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, a potom i premijer Albin Kurti.

Eskobar se u četvrtak uveče sastao i sa predstavnicima kosovskih opozicionih partija. Ovom sastanku su prisustvovali predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniki, predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku i potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ardian Gjini.

Američki diplomata je na Kosovo došao iz Beograda, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima tamošnje opozicije.