DUBRAVKA UGREŠIĆ, ISTINSKA PRIJATELJICA BOSNE I HERCEGOVINE
IN MEMORIAM – DUBRAVKA UGREŠIĆ
Autor: Šemso Agović
Objavljeno: 19. Mar 2023. 11:03:38
U 74. godini života preminula je Dubravka Ugrešić, književnica, književna istoričarka i esejistica hrvatskog porijekla, koja se u posljednja tri desetljeća profilirala kao jedna od najistaknutijih europskih prozaistica i esejistica. Njeno pisanje karakterizira kombinacija ironije, polemike i suosjećanja. Diplomirala je komparativnu književnost i rusistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Gotovo dvadeset godina bila je zaposlena na Institutu za teoriju književnosti koji djeluje u sklopu ovog fakulteta. Hrvatsku je napustila 1993. godine zbog svoje kritike tadašnje nacionalističke politike, a potom je do smrti živjela u Amsterdamu. Za slovenačku novinarsku agenciju (STA) 2016. o tome je rekla: „I sama sam u Hrvatskoj više od dvadeset pet godina izbrisana, na svim razinama: izdavačkoj, medijskoj i akademskoj. Tamo jednostavno ne postojim. Ako u Hrvatskoj nema cenzure – što će vam oni ponosno potvrditi –, onda mi nije jasno kako je to moguće! Cenzura postoji i to na svim razinama: izdavačkoj, medijskoj i akademskoj. Pustimo moj slučaj. Gdje su nestali svi hrvatski pisci srpskih korijena? Što je s kritičarima režima? Nakon gašenja Feral Tribunea, njihovi vrsni novinari razbježali su se po portalima zemalja bivše Jugoslavije. Što je s refleksijom situacije na široj, postjugoslavenskoj razini? Prošlo je dvadeset pet godina od raspada Jugoslavije, nije li vrijeme da se intelektualci okupe i protresu mnoge zanimljive i složene stvari koje su se dogodile? Odakle sav taj strah,odakle toliki nedostatak volje?“

Kao vrsna intelektualka Dubravka Ugrešić je rano prepoznala namjere Srbije i Hrvatske glede raspada SFRJ. Njihova zajednička nakana je bila uništenje BiH i stvaranje Velike Srbije i Velike Hrvatske. Najbrojniji narod – Bošnjake, trebalo je dijelom uništiti, raseliti i istrjerati. „Bosna će šaptom pasti“ – hrabrio je Tuđman tada svoje podređene, dok je ratni zločinac Radovan Karadžić na skupštinskoj sjednici u Sarajevu zaprijetio da će muslimanski narod u BiH nestati, jer se ne može braniti. Takvom otvorenom fašizmu se književnica Dubravka Ugrešić se oduprla i svoj otpor platila protjerivanjem iz Hrvatske.

Sa Dubravkom Ugrešić sam neko vrijeme vodio prepisku na temu agresije na BiH koja je dolazila sa istoka i zapada, i ovdje prilažem jedno moje pismo.

Istinskih demokrata na području književnosti SFRJ bilo je malo. Među njima visoko mjesto zauzima neprikosnovena borka za pravdu, vrhunska književnica Dubravka Ugršić. Neka joj je vječna slava.