Telegram sućuti povodom smrti Tilmana Zülcha
HVALA TI VELIKI PRIJATELJU, TRAJNO ĆEMO TE PAMTITI!
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. Mar 2023. 01:03:20
Telegram sućuti povodom smrti Tilmana Zülcha
Porodici i Društvu za ugrožene narode
Göttingen, Njemačka

New York, 19. mart 2023

Uvažena porodico Zülch,
Cijenjeni članovi Društva za ugrožene narode!

Izuzetno nas je potresla vijest o smrti vašeg dragog Tilmana Zülcha. Zaista njegov odlazak sa ovog svijeta je veliki i nenadoknadivi gubitak prije svega za vas porodicu, ali i Društvo za ugrožene narode čiji je osnivač. Isto tako ugroženi narodi širom svijeta ostali su bez svoga zaštitnika i velikog borca za ljudska prava. Njegovom smrću Bošnjaci, Bosna i Hercegovina i Sandžak izgubili su velikog prijatelja. Jer gospodin Zülch je od ranih ‘90-tih nedvosmisleno stao uz žrtve srpsko-crnogorske i hrvatske agresije, borio se za sve građane Bosne i Hercegovine koji su bili izloženi brutalnoj genocidnoj agresiji. Dizao je svoj glas na brojnim demonstracijama posvim vremenima, prozivao i pozivao da se pomogne Bosni, animirao Bundestag i Vladu Njemačke, europske države i javnost, da se pomogne žrtvama agresije u RBiH kojoj je nametnut embargo, uz koje je ostao do posljednjeg izdisaja i odlaska sa ovog svijeta.

Mi nikada nećemo zaboraviti Tilmana Zülcha i negovu borbu za ljudska prava kao i svih ugroženih naroda širom svijeta, posebno u Bosni i Hercegovini gdje je eklatantan primjer kršenja ljudskih prava od strane velikonacionalističkih i sepratističkih politika, čak i nakon što su osuđeni politčka I vojna rukovodstva osuđeni na doživotne robije od strane najviših internacionalnih instanci kojima je i sam Zülch dao poseban doprinos u rasvjetljavanju istine, donošenju pravde i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine i genocid.

Zato, zalagat ćemo se da se u Sarajevu - glavnom Bosne i Hercegovine jedna ulica ili trg nazove imenom Tilman Zülch – koji je bio veliki čovjek i borac za ljudska prava i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, da ga buduće generacije pamte.

Porodici i Društvu za ugrožene narode izražavamo duboko žaljenje uz obećanje da ćemo trajno pamtiti lik i djelo Tilmana Zülcha.

Hvala Ti veliki Prijatelju i počivaj u miru rajskih bašči.

S poštovanjem,

Dr. Mersim Ziljkić, predsjednik Bošnjačko-američke nacionalne ascijacije

Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net