BEĆIROVIĆ RAZGOVARAO JE SA POVRATNICIMA I PORODICOM NAPADNUTIH AJŠE I FADILA MEMIŠEVIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. Mar 2023. 13:03:32
Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa povratnicima i porodicom napadnutih Ajše i Fadila Memišević u naselju Omeragići kod Višegrada nakon što je najoštrije osudio napad na bošnjačke povratnike

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je obišao povratnike u naselju Omeragići zajedno sa šefom Kabineta Alijom Kožljakom i zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duškom Jurišić.

U razgovoru sa mještanima naselja Omeragići, član Predsjedništva BiH Bećirović je pružio podršku povratnicima i poručio kako najranjivija povratnička populacija mora biti zaštićena.


On je još jednom pozvao vlasti bh. entiteta RS da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počinioce kukavičkog čina napada na povratnike Ajšu i Fadila Memišević, koji su fizički napadnuti i pretučeni. Istakao je da je potrebno brzom i djelotvornom policijskom akcijom i sankcijama vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je ponovo naglasio da bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava, te da je obaveza nadležnih organa da im to osiguraju.