ZAŠTO HER CHRISTIAN SCHMIDT IZ NJEMAČKE NIJE BIO JUČER U AHMIĆIMA?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 17. Apr 2023. 13:04:57
JEDNO BOSANSKO VELIKO HVALA PREDSJEDNICI SUDA U HAAGU GRACIELI GATTI SANTANI IZ URUGVAJA

I JEDNO VELIKO PITANJE: ZAŠTO HER CHRISTIAN SCHMIDT IZ NJEMAČKE NIJE BIO JUČER U AHMIĆIMA?


U nesavršenom svijetu, gdje su Bošnjaci doživjeli užas genocida krajem dvadesetog stoljeća, ipak ima ljudi, kojima je na savjesti istina i pravda.

To smo jučer (16.04. 2023.) mogli svjedočiti u bosanskom selu Ahmići kod Viteza.

Naime, jučer je u bosansko selo Ahmići, gdje je počinjen pokolj 116 Bošnjaka – muslimana od strane hrvatske vojne formacije HVO došla predsjednica Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), nasljednika Haaškog tribunala, suditeljica Graciela Gatti Santana iz Urugvaja da se pokloni bošnjačkim žrtvama.

Imenovana od Generalnog sekretara UN-a António Guterres 1. jula 2022. god., suditeljica Santana je naslijedila sudiju Maltežanina Carmela Agiusia, koji je bio na čelu Mehanizma od 19. januara 2019. do 30. juna 2022. godine i koji je strasno i pravedno bio na strani bošnjačkih žrtava genocida.

Bošnjaci moji,
Zamislite koliko ima sela poput Ahmića u svijetu, gdje je počinjen masakr nad nevinim ljudima, kojima se ni imena ne pamte, a kamoli da ih je ikad posjetio sudija ili sudeteljica međunarodnog suda pravde da im se poklani i upozori počinitelje zločina da će ih stići kazna – kad tad?

Zato je jučerašnja osobna posjeta suditeljice Santane iz Urugvaja bosanskom selu Ahmići od prevelike važnosti, koja, između ostalog, otkriva i preveliku sramotu i bruku zbog jučerašnjeg odsustva u Ahmićima domaćeg bosanskog javnog tužitelja i sudija.

O bošnjačkim/bosanskim političarima, koji nisu bili jučer nazočni u Ahmećima, a posebno je bila uočljiva nenazočnost Lidije Bradare, predsjednice većeg bosanskog entiteta „Federacija“, uzaludno je govoriti jer oni pate od akutnog autizma.

Ono, pak, o čemu treba govoriti je izostanak javnog tužitelja gospodina Milanka Kajganića i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i ostalih, čiji nas izostanak jučer u Ahmićima jako uznemirava.

Jer ako je suditeljica Santana iz Urugvaja mogla jučer doći u Ahmiće zašto nisu mogli naši domaći bosanski javni tužitelj i predsjednik bosanskog suda doći u Ahmiće da se s njom pozdrave i da joj se zahvale za njezin rad i trud u Haaku na rasvjetljavanju istine i određivanje pravde za počinjene zločine u bivšoj Jugoslaviji, posebno u Bosni te da joj obećaju da će, kao bosanski javni tužitelj i predsjednik bosanskog suda, savjesno i odgovorno raditi na podizanju optužnica za ratni zločin, kojeg je Haški tribunal označio pod oznakom „A“?

Naravno, mi znademo zašto, ali nećemo sada o tome.

Nas je najviše pogodilo jučerašnje odsustvo u Ahmićima visokog predstavnika Her Christiana Schmidta iz Njemačke, jer više nego iko Her Schmidt je jučer morao biti u Ahmićima da čuje i vidi šta je hrvatska vojska HVO bila u stanju da uradi Bošnjacima samo zato što su muslimani.

Bilo je nužno da Her Schmidt sve to čuje i vidi jučer u Ahmićima kako bi shvatio zašto su Bošnjaci u strahu od politike HDZ-ea, HDZ-e koji veliča osuđene ratne zločince (Darija Kordića i ostale), a koju je (HDZ) Her Schmidt neprincipijelno i nedemokratski podržao svojom odlukom na dan izbora i koju, izgleda, ima namjeru jednokratno podržati radi neprincipijelnog i nedemokratskog formiranja vlasti u većem entitetu „Federacija“.

Morao je i Her Schmidt jučer u Ahmićima pozdraviti suditeljicu Santanu i zahvaliti joj se što je došla u Ahmiće i što predano radi za istinu i pravdu u ime savjesti čovječanstva.

Her Schmidt, pozivam vas da prije donošenja bilo kakve odluke o formiranju vlasti u većem entitetu „Federacija“ posjetite Ahmiće i poklonite se bošnjačkim nedužnim žrtvama pokolja od strane hrvatske vojske HVO. Možda vam to prosvijetli um da vidite i spoznate zašto su Bošnjaci zabrinuto zbog vašeg nonšalantnog odnosa prema bosanskoj istini i pravdi.

Pretpostavljam da su se jučer bošnjačke žrtve u Ahmićima zahvalile suditeljici Santani na dolasku, kao što pretpostavljam da su duhovni i politički čelnici u Bošnjaka prepoznali važnost rada i rezultata Haškog tribunala te su se u Bošnjaka toplo zahvalili suditeljici Santani na njezinom i svih ostalih sudija u Haagu trudu da se ustanovi istina i ostvari pravda u Bosni uz nadu da se svi zločini u svijetu protiv čovječnosti otkriju i adekvatno kazne.

Jučer u Ahmićima osjetio sam da nismo sâmi, već da imamo prijatelje, kojima se ponekad ne znamo zahvaliti jer mislimo da se njihovo prijateljstvo podrazumijeva onako samo od sebe – binefsihi zato što smo mi žrtve genocida.

To, međutim, nije tako. Prijatelji očekuju da im se zahvalimo, jer onaj koji nije zahvalan čovjeku, nije zahvalan ni Bogu.

Stoga, gospođo Graciela Gatti Santana dozvolite mi da vam se od srca zahvalim u ime Bošnjaka – muslimana, koji me prate na vašem jučerašnjem dolasku u naše bosansko selo Ahmići, čime ste pokazali da ste veliki čovjek i predana suditeljica za istinu i pravdu.

Učim dovu Svevišnjem Allahu da podari ovaj nesavršenom svijet sa što više pravednika za istinu i pravdu za sve nevine žrtve u svijetu. Amin!